Depremzedelerin borçları ertelendi: Diyarbakır yine kapsam dışı

Bölge haberleri - 2025-07-14 11:16:35

Depremzedelerin borçları ertelendi: Diyarbakır yine kapsam dışı
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerinden etkilenen yerlerde mücbir sebep hali yeniden uzatıldı, borçlar ertelendi. Ancak deprem bölgesinde yer alan ve ciddi hasar ve kayıpların olduğu Diyarbakır yine kapsama alınmadı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ilan edilen mücbir sebep hali Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’te 30 Kasım 2025’e kadar uzatılırken, Diyarbakır bu kapsam dışında bırakıldı. Diyarbakırlı deprem mağdurları borç yapılandırmasında göz ardı edildiklerini söylüyor.

Başvuru süreci belli oldu

Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı doğrultusunda, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde ilânihaye 30 Kasım 2025’e kadar mücbir sebep hali devam edecek. Bu süre içinde yapılandırma borçlarının ilk taksiti Aralık 2025’te başlayacak; diğer taksitler 12 ay boyunca her ay ödenecek. Başvuru süreci 2 Mart 2026’ya kadar uzatıldı.

deprem-diyarbakir.jpg

Diyarbakır yine kapsam dışı

Depremden ağır etkilenmesine rağmen Diyarbakır, yine karar kapsamına alınmadı. Diyarbakır'da toplam 39 bin 44 binadan 175'i depremde yıkıldı. Bu binalarda 653 bağımsız bölüm yer alıyordu. Toplam ağır hasarlı, yıkılacak veya yıkılan bina sayısı 967, konut sayısı 6 bin 469 oldu. Benzer durumda 903 ticarethane, 72 de ahır da tespit edildi.

galeriya-deprem.jpg

Bu tahribatın ardından kentte yaşayanlar şimdi vergi, prim ve yapılandırma taksitlerini ödemek zorunda bırakılıyor. Yıkma işlemlerinin halen devam ettiği kentte deprem mağduru vatandaşlar diğer deprem bölgelerinde olduğu gibi borç yapılandırılmasından yararlanmak istiyor

Diyarbakır’daki mağdurlar da faydalanmak istiyor

Diyarbakır’da deprem mağduru işyeri sahipleri, küçük esnaflar ve bireysel vatandaşlar, diğer deprem şehirlerinde uygulanan ertelemenin kendi kentlerinde de hayata geçirilmesini bekliyor. Diğer illerdeki uygulama borç erteleme ve yapılandırmayı kapsarken Diyarbakırlılar bu imkanlardan mahrum bırakılıyor. Sivil toplum kuruluşları ve vergi mükellefleri, Diyarbakır’ın da mücbir sebep kapsamına alınması için çağrıda bulunuyor. 

Sende Yorumla...
Ergani'de ekmekten sonra çaya da zam geldi

Ergani'de ekmekten sonra çaya da zam geldi

14:52 - Ekonomi

12 Eylül'de neler yaşandı?

12 Eylül'de neler yaşandı?

17:16 - Siyaset

Şirinevler’de 4 Bin Metrekarelik Alanda Asfalt Çalışması

Şirinevler’de 4 Bin Metrekarelik Alanda Asfalt Çalışması

16:45 - Yerel Haber

Mutlu Kaya hakkında önemli gelişme!

Mutlu Kaya hakkında önemli gelişme!

16:43 - Yaşam

Ölü koyunun karnında uyuşturucu sevkiyatı

Ölü koyunun karnında uyuşturucu sevkiyatı

16:40 - Güncel

ERGANİ HABER 2020