Polen nisan ve mayıs ayında başlar yaz ayı boyu devam ettiğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Şahin Pektaş, Polen her canlı bitkide bulunabilir, rüzgarın etkisiyle savrulur bunlar vücudun dış tabakası yani deri ve gözün dış tabakası konjektivitayı tutup alerjik reaksiyona neden olduğunu söyledi.
Pektaş,Halk arasında bahar nezlesi olarak bilinir, polen olduğu gibi ev işi yapan ev hanımlarda ve ergenlik çağına girmiş kız ve erkeklerde de olabilir. Bunun nedeni ise ev akarları, ev tozları, hamam böceklerinden yayılabilen alerjen maddelerdir. Tedavisi ise bu alerjen maddelerden uzak durulmalıdır. Tıbbı olarak tedavisi var, hastamımızın kliniğine, şiddetine ve yaşına göre basamak tedavisi uyguluyoruz. Tedavide buz uygulaması iyi geliyor, bunun yanı sıra koruyucu gözlük kullanabilirler.Bir alerji konjektivita hastasını ilaç yazmakla göndermek yetmiyor, hem önleyici tedaviyi önermek hemde ek bir hastalık olabilir diye ilgili branşlarla konsülte edilerek bu çercevede tedavi etmek gerekiyor dedi.
Korona virüs gözle bulaşırmı?
Korona virüsün damlaçık sistemiyle bulaşabileceğini belirten Pektaş, göz açısından konuşmak gerekirse yüzde otuz oranında gözden bulaş söz konusu. Pandemi sürecinde Ergani Devlet hastanesi olarak esnek çalışma modelini uyguladık. Poliklinik ortamında em95 maskemizi mutlaka takıyoruz, yakın temas gösteren bir muayene yöntemi, üzerine cerrahi maskemizi takıyoruz. Kovid 19 şüpheli olabilecek taşıyıcı hastalara karşı korunuyoruz. Dedi.
Son olarak Ergani halkı için, slogan haline getirdiğimiz “siz evde kalın biz sizin için burdayız” zor süreç yaşadık, kimi arkadaşlarımız da pozitit çıktı, yitirdiğimiz şehit ollan doktorlarımız, hemşirelerimiz, sağlık teknisyenleri arkadaşlarımız oldu. Zorlu bir süreç halende devam ediyor.Lütfen gevşemeyin, sıcaklık geldi diye virüsün bulaşması azaltmadı. Acil durum olmadığı sürece hastaneye gitmeyelim dedi.