Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, bir otelde “Dijital gelecek ve yerel firmalar için uygun iş modelleri konferansı” düzenledi. Konferansa, DTSO Başkanı Mehmet Kaya ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Diyarbakır temsilcileri ve yerel girişimciler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, dijital gelişim ve gelecek için yapılan konferansın olağandışı olduğunu belirterek, oda olarak sürekli iş insanlarıyla bir araya geldiklerini, kentin sorunlarını ve kente yapılacak yatırımları tartıştıklarını söyledi. Dijital dönüşüme ve gelişime değinen Kaya, “25 yıl önce dünyayı yöneten 10 şirketin tamamı değişti. Ama oluşan ilk 10 şirkete baktığımızda tamamen bilişim ve dijital sektörü üzerine çalıştığını görüyoruz” dedi.
‘BİZ ÇOK GERİLERDEYİZ’
Tarım ve tüm üretim alanlarının da aynı düzeyde önemli olduğunun üzerinde duran Kaya, “Ama hepsinin içerisinde bu dijital geleceğin olduğunu görmek zorundayız. Dijital sektör, gerek yaygınlığı, kullanımı ve yarattığı katma değer anlamında dünyanın en önemli sektörüdür. Dünyadaki rakamlara baktığımızda biz çok gerilerdeyiz” tespitinde bulundu.
‘YENİLENMELİYİZ, YOKSA YENİLİRİZ
TOBB Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Zülal Koç ise sanayide katma değeri yüksek üretime geçilmesi, rekabet gücünün korunmasını mümkün kılacak teknolojik dönüşümün sağlanmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, “Yenilenmeliyiz, yoksa yeniliriz. Çünkü dijital dünyaya hepimizin ayak uydurması artık kaçınılmaz bir durumdur. Bunlar içinde dijital teknolojinin üretime entegre edilmesi ve bu teknolojilerin kentimizde geliştirilmesi şart olmuştur. İlimiz ekonomisinin büyüme sürecini sürdürebilir kılmak için yazılım sektörü önemli bir fırsat” diye kaydetti.
‘FIRSAT EŞİTLİĞİ OLACAK’
“Dijital gelecek” oturumunda konuşan uzmanlardan Engin Özgen, Dünyaya entegre bir dijital gelişimin elzem olduğuna işaret ederek, fırsat eşitliği anlamında yeni fikirlerin lazım olduğunu kaydetti. Özgen, “Dijital gelecekte, fırsat eşitliği olacak. Bu gün yanımızda çok az kitap taşıyabiliriz ama yarın yani dijital gelecekte, telefonlarımızda on bin kitap taşıyabiliriz. Gelecekteki dijitalleşmenin ilk basamağını atmış bulunmaktayız. Yeni Dünya düzenine ve gelişmelerine açık olup, dünyaya entegre olmamız gerekiyor” dedi.
Konferans, “Kobilerin dijital dönüşümü ve dijital e-ticaret” oturumunun ardından soru ve cevaplarla devam etti.