Advert
Sözcüklerin A‡izgilerle Buluşması: Sustuklarımıza Konuştuklarım
Müslüm Üzülmez

Sözcüklerin A‡izgilerle Buluşması: Sustuklarımıza Konuştuklarım

Bu içerik 7010 kez okundu.
Yaşama dair an’ları ölçülü bir şekilde sözcüklerle anlatmaya şiir, çizgilerle anlatmaya da karikatür diyebiliriz.
Şiir; coşturur, hüzünlendirir, eğlendirir, düşündürür…
Karikatür; güldürür, kızdırır, düşündürür…
Şair Sedat Kılıç ve karikatürist Lütfü Çakın, yeni yılın arifesinde, bizleri biraz hüzünlendirmek biraz da düşündürmek için Sustuklarımıza Konuştuklarım adlı kitaba birlikte imza atmışlar.
Kitap iki bölümden oluşuyor. Başlangıç kısmında Sedat Kılıç’ın kaleme aldığı şiirler, sonrasında Lütfü Çakın’ın çizdiği karikatürler yer alıyor.
Sedat Kılıç, kitapta, “[g]eçene aldırmaz bir başlangıç gibi” (s.76), “[b]üyüsü olmayan sözlerin öpücüğünde kaybol”mak (s.77) istercesine şiire sarılıp içini dökmüş; umutla umutsuzluk arasında çok değişken duygu yoğunluklarında sevgiliye seslenmiş.
Seslenişler, bazen yakındaki ve uzaktaki sevgiliye, bazen de bir güvercine yapılmış. “Ey sevgili güvercin/ Sen göksel bir mutluluk musun/ Düşünceleri kuşatılmış çeperlerde özgürlük mü?// Var git güvercin/ Dersim’e Amed’e/ Tutsaklara özgürlük/ Ankara’ya vicdan ol”(s.73) dizelerinde olduğu gibi.
Dedim ya şairimiz içini döküyor. “Sevgilim,/ (…) Sanki,/ Kan kokusu karşılığında/ Şiiri de istiyorlar bizden(!)…” (s.7) dizelerinin yer aldığı şiirle başlıyor. “Belki Gezi’nin/ Ortasında/ Köklerinizi hayattan koparıyorlar/ Ellerinizi kopartamazlar/ Anlayamazlar/ Su ve ateşin kardeşliğini”(s.50) dizeleriyle Gezi direnişi ve Suruç katliamında yaşamlarını yitiren “Ortadoğu’nun/ Sevdalı devrimcileri”(s.14) unutmayıp, vefa borcu niyetine anılıyor. Gençliğinin baharında bir gül gibi soldurulan, vahşice katledilen Özgecan da unutulmuyor, “Bir avuç kahpece benzinin/ Alevinde kaldı bedenim…” (s.26) dizeleriyle o da anılıyor. “Üstü kalsın”la(s.80) şiirler sonlanıyor.
Kitapta şiirlerden sonra Lütfü Çakın’ın imza atmış olduğu karikatürler sıralanmış. Lütfü Çakın, yurtiçinden ve yurtdışından ödüller almış bir karikatürcümüz. Çizgilerin Dansı, Karikatürcüler gibi yayınlanmış kitapları bulunmaktadır. Kentleşmenin getirdiği sorunlar, gelir dağılımındaki dengesizlik, adaletin adaletsizliği, baskı, sömürü, barış, savaş gibi güncelliğini yitirmeyen konularda duygu ve düşüncelerini söze gerek kalmaksızın kalemini oynatarak çizgilerle dile getirmeye çalışmış kitaptaki karikatürlerinde. Fazla söze gerek yok, kitaptan örnek olarak aldığım karikatürlerde çizgiler zaten her şeyi anlatıyor. Buyurun: Benim adlandırmamla kanayan adalet, yara alan barış, dünya nimetlerinin paylaşımı(!), parahane önlerinde dilenen dilenciler…
***
Sustuklarımıza Konuştuklarım, kapak tasarımıyla baskısıyla hem güzel hem de şiiri ve karikatürü buluşturan bir kitap.
Şiir ve karikatürün buluştuğu bir kitap da güzel olmaz mı hiç?
Künye: Sedat Kılıç (Şiir) & Lütfü Çakın (Karikatür), Sustuklarımıza Konuştuklarım, Etki Yayınları, izmir Aralık 2015, 96 sayfa.
e-posta: muslum.uzulmez@gmail.com web: http://www.uzulmez.info/muslum
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var