Advert
OKUL A‡OCUĞUNUN BESLENMESi

OKUL A‡OCUĞUNUN BESLENMESi

Bu içerik 7605 kez okundu.
Çocuklar büyümeleri için daha fazla enerji ve proteine ihtiyaç  duyarlar. Okul çocukluğu dönemi 6-12 yaş arası olarak kabul edilir. Bu dönemdeki beslenme alışkanlıkları bireysel, ailesel ve çevresel faktörlerden etkilenir. Toplumsal ve bireysel alışkanlıklar, iyi veya kötü de olsa, bu dönemde kazanılır. Kahvaltı ve akşam yemeklerinde  ailenin çocuklarıyla yemek yemesi çocuğa sağlıklı beslenme ve iyi bir alışkanlık kazandıracaktır. Çocuğa verilecek yiyecekler anne babanın da yiyebileceği tat ve kokuda olmalıdır.
Proteinli yiyecekler: Et, tavuk, balık, yumurta,  süt, peynir yoğurt ayran gibi yiyeceklerdir. Kuru baklagiller mercimek, kuru fasulye, nohut  gibi besinlerin de protein içeriği vardır.
Karbonhidratlar: Enerji kaynağıdır. Tahıllar;  buğday, yulaf, arpa, çavdar, mısır, pirinç, patates gibi bazı sebzeler ve  şekerdir. Çocuklara şeker ve şekerli gıdaların fazla verilmesi 4-5 yaşında bile fazla kilolu olmalarına neden olmaktadır. Fazla miktarda meyve suyu ve şekerli yiyecek çocukta ishale neden olabilir. Sindirimi kolaylaştırdığı, Kabızlığı önlediği ve fazla kiloya neden olmadığı için beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.
Yemeklerin zeytinyağı ile pişirilmesi ve salatalara zeytinyağı eklenmesi tercih edilmelidir.
Demir, çinko, B12 vitamini özellikle kırmızı ette bulunur. Kalsiyum  süt, yoğurt ve peynirde bulunur.
Sağlıklı büyüme ve gelişme için çocukların düzenli olarak sebze ve meyve yemesi gereklidir. Sebze-meyve gibi lifli gıdalar kabızlığı da önler.
Anneler çocuğun okulda neler yediğini denetlemeli, özellikle akşam öğününde sebze, meyve, yoğurtlu besinler gibi o gün içinde yemediği yiyecekleri çocuğa vermeye çalışmalıdır.
KAHVALTI: Peynir, tam buğday ekmeği, yumurta, domates, salatalık, zeytin gibi yiyecekler ile süt, bitki çayları, taze sıkılmış meyve suyu gibi içeceklerin verilmesi uygundur. Okula gitmeden önce kahvaltı yapılması okul başarısını etkiler. Özellikle düşük glisemik indeksli öğünle beslenen çocuklarının bellek ve öğrenmelerinin daha iyi olduğu saptanmıştır.
ÖĞLE VE AKŞAM: Bu öğünlerde proteinli, karbonhidratlı,  çorba, yoğurt, sebze yemekleri, cacık ve salatadan oluşan dengeli bir besin  verilmelidir. Öğle yemeğini okulda yiyen çocuklar kantinden yemek yerine okulun çıkardığı öğle yemeklerini yemelidir. Okul yemekleri yerine kantinden aldığı besinlerle beslenen çocuklarda obesite sık olarak görülmektedir. Sağlıklı bir beslenme için çocuklar çoğu zaman hamburger ve pizza yerine peynirli, domatesli tost yemesi, kola içmek yerine, süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu ve su içmesi önemlidir. Hazır meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesi tercih edilmelidir.
 Ara öğünlerde süt, yoğurt, sütlü tatlı, meyve, meyve suyu, badem, fındık, ceviz, üzüm verilmesi uygundur.
Çocuklar, okulda dışarıda şişmanlığa neden olan hazır yiyecekler  bisküvi, kraker, cips, patates kızartması, şeker hamburger, pizza, kola, hazır meyve suyu ile karşılaşırlar. Bu yiyecekler aile sofrasında olmamalıdır. Okul kantinlerinde bu tür yiyecekler yerine sağlıklı besinler satılması önerilmelidir. Yine okullarda öğle teneffüslerinin uzatılması ve uygun yemek ortamının oluşturulması da sağlıklı beslenme için önemlidir.
Sağlıklı ve dengeli beslenen çocukların dışarıdan ek olarak  vitamin ve mineral desteği almasına gerek yoktur. Sebze ve meyveler zamanında yenmelidir. D vitamini için güneşten faydalanılmalıdır. ihtiyacı olmadığı halde vitamin ve mineral verilmesi birikip yan etkiye  neden olacağından rutin olarak önerilmez.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Ehliyette yeni dönem: Testi geçemeyen trafiğe çıkamayacak
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı
Seçim bitti kavgası bitmedi: Diyarbakır’daki kavgada 4 kişi yaralandı