Advert
Sağlıklı Bir Zihin için Neleri çœYapmalıyızç?...

Sağlıklı Bir Zihin için Neleri çœYapmalıyızç?...

Bu içerik 5893 kez okundu.
Bedensel sağlığımızı korumak için bazı aktiviteler yaparız. Spor, yürüyüş yada koşmak gibi. Peki vücudumuzun en önemli organı olan beynimizi nasıl sağlıklı halde tutabiliriz? işte zihin sağlığımızı  olumsuz yönde etkileyen ve uzak durulması gereken davranışlar...
Güçlü bir zihne sahip olan insanların yapmaktan kaçındıkları 10 şey
Çalışan her insan fiziksel sağlığını sporla ya da düzenli uykuyla destekleyerek, gün içinde oluşan yorgunluğunu bir şekilde azaltmaya çalışır. Özellikle girişimciler, yaratıcı işlerle uğraşanlar; yani yaptığı işte bedenini değil zihnini kullanan insanlar içinse, zihin sağlığı da en az vücut sağlığı kadar önem taşır.
Bugüne kadar sizlerle paylaştığımız çeşitli makalelerde zihin sağlığını desteklemek için neler yapılması gerektiğiyle ilgili birçok bilgi paylaştık. Bu kez de zihinsel yönden güçlü olan insanların nelerden uzak durduklarını incelemek istedik.
Klinik Psikolog Amy Morin’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı ve zihinsel olarak güçlü olan insanların nelerden uzak durduğunu anlatan makalesinden bazı maddeleri sizler için derledik.
işte zihinsel olarak güçlü olan insanların yapmadıkları 10 şey;
1. Kendilerini üzerek zaman geçirmezler
Zihinsel yönden güçlü olan insanlar etraflarında olup biten olumsuz şeylerle ilgili kendilerini suçlamazlar ve bunlar için kendilerini üzmezler. Hayattaki sorumluluklarını anlamaya ve onları en iyi şekilde yerine getirmeye çalışırken; hayatın kolay olmadığının ve herkese eşit şekilde davranmayacağının da bilincindedirler.
2. Başkaları tarafından kontrol edilmezler
Güçlü bir zihne sahip olan insanlar, diğer insanların kendileri üzerinde kontrol kurmasına izin vermezler. Örneğin, güçlü bir akla sahip olan bir insandan “Bugün patronumun söylediği şey yüzünden kendimi çok kötü hissediyorum.” gibi bir cümle duyamazsınız. Çünkü bu insanlar kendi duygularını kendilerinin kontrol ettiklerinin ve yaşadıkları olaylara verdikleri tepkileri seçebilme şansları olduğunun farkındadırlar. Yani kısacası, siz ne yaparsanız yapın onlar nasıl isterlerse öyle hissederler.
3. Değişim karşısında bocalamazlar
Zihinsel anlamda güçlü olan insanlar değişimden kaçmaya çalışmazlar. Bunun yerine pozitif değişiklikleri olgunlukla karşılarlar ve değişimin gelişim getireceğine inanırlar. Değişim karşısında karmaşa yaşamamalarının sebebi aynı zamanda, bununla başa çıkabilecek güçte olduklarına inanmalarından gelir.
4. Kontrol edemeyecekleri şeyler için zaman harcamazlar
Zihni güçlü bir insanın kaybettiği valiz ya da trafik yüzünden üzüldüğünü ve şikâyet ettiğini görmek oldukça zordur. Kontrol edemedikleri olaylar yüzünden kendilerini üzmek yerine, hayatlarındaki kontrol edebildikleri şeylere odaklanırlar.  Çoğu zaman da hayatlarındaki en iyi kontrol edebilecekleri şeyin davranışları olduğunun bilincinde olurlar ve davranışlarını kullanarak değiştiremeyecekleri hiçbir şey üzerine düşünerek zaman harcamazlar.
5.Herkesi memnun etmeye çalışmazlar
Zihinsel olarak güçlü olan insanlar her zaman herkesi memnun edemeyeceklerinin farkındadırlar ve bunun için ekstra bir çaba sarf etmezler. Gerekli gördüklerinde hayır demekten ya da konuşmayı kesmekten çekinmezler. Nazik ve adil olmaya çalışırlar ancak karşılarındaki insanı memnun edemeyeceklerini anladıklarında daha fazla üstüne gitmezler.
6. Risk almaktan korkmazlar
Mantıklarına yatmayan ya da aptalca gördükleri riskleri almasalar da, önceden planladıkları ve akıllarına yatan riskleri almaktan çekinmezler. Zihinleri güçlü olan insanlar alacakları riskleri ve bunun sonucunda neler kazanacaklarını çok iyi hesaplarlar. Risk almadan önce her şeyi mutlaka artılarıyla ve eksileriyle değerlendirip ona göre hareket ederler.
7. Geçmişe takılıp kalmazlar
Güçlü zihinlere sahip insanlar geçmiş hakkında düşünmekten ve “keşke” demekten her zaman kaçınırlar. Bunun yerine geçmişte yaptıkları her şeyden ders çıkarmaya ve bu dersleri kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak şekilde kullanmaya bakarlar. Geçmişte olumlu ya da olumsuz ne yaşadılarsa geride bırakırlar ve yalnızca bugünü yaşayıp, gelecek için plan yaparlar.
8. Aynı hataları üst üste tekrarlamazlar
Zihinsel açıdan güçlü olan insanlar, davranışlarının sorumluluklarını üstlenirler ve geçmişte yaptıkları hataları kabul edip, onlardan ders çıkarmaya çalışırlar. Bu şekilde, aynı hataları üst üste yapmaktan kaçınırlar.
9. Diğer insanların başarılarını kıskanmazlar
Güçlü bir zihne sahip olan insanlar, hayatlarında var olan diğer insanların başarılarını kutlamayı ve takdir etmeyi bilirler. Bu insanlara karşı kıskançlık, öfke gibi negatif duygular beslemezler. Başarının uzun bir çalışmanın ürünü olduğunun farkındadırlar ve başarıya ulaşmak için başka insanlara engel olmak yerine, kendi hayatlarında düzenlemeler yapmayı tercih ederler.
10. ilk yenilgilerinde pes etmezler
Zihinleri güçlü olan insanlar, başarısızlığı vazgeçmek için bahane olarak kullanmazlar. Bunun yerine nerede hata yaptıklarını bulmaya çalışarak kendilerini geliştirmeye çalışırlar. Doğru sonuca ulaşana kadar denemekten ve hata yapmaktan kaçınmazlar.
Bu yazının sevdiklerinizin ruh sağlığına katkıda bulunacağına inanıyorsanız, onlarla paylaşmayı deneyin
 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var