Advert
YENi YIL
Esat Taştekin

YENi YIL

Bu içerik 6684 kez okundu.
 Günümüzde yeni yıl kutlamaları belki de dünyada ortak olan ve zamanın "geçmiş" olmasını kutlayan en geniş kapsamlı bir festivaldir. Yılın son gününde insanlar başarılarını ve başarısızlıklarını değerlendirir, yeni bir yılın ilk gününe temiz bir sayfa ile girme sözü verirler.
Takvim hesaplamalarının bir kazası sonucu oluşan bu yeni yılın aslında daha fazla bir anlamı vardır. Yeni yıl akşamı tüm kutlamalar, yeme-içme fasılları ve havaiyi fişek gösterileri bittikten sonra, yaşamımız hakkında ciddi düşünmeye başlarız. Daha iyi bir hayat için planlar yaparız. Dünya üzerinde her birimizin tek bir konu için sözler verdiğini düşündüğümüzde, bu milyarlarca söz demektir. New York'tan Paris'e ve Sidney'e kadar verilen sözler benzerdir; kilo verme konusunda kararlılık, daha sağlıklı olma konusu ve sigarayı daha az içme ya da bırakma yalanları, pardon sözleri! Tüm bunlar aslında daha iyi şeyler yapmak ya da iyi insanlar olmak adına verilen sözlerdir.
Yeni bir yılın başlangıcında yapılan bazı eylemler, bazı ülkelerde ciddi olaylara bile dönüşebilmektedir. Örneğin eski Avrupa geleneklerinde "O gün ne yapılırsa, O yıl aynı şekilde devam edecektir" gibi bir inanç vardır. Dolayısıyla yılın ilk dakikaları oldukça ciddiye alınır. Bundan dolayıdır ki yılın ilk günü insanlar değer verdiklerini daha bir ciddiye alır. Bu değerler fiziksel ya da dış kaynaklı olmak zorunda değildir. Bu değerler psikolojik de olabilir.
Yeni yıl için verilen sözler bu anlamda insanların kendilerini psikolojik olarak geliştirerek daha iyi olabileceklerini de göstermektedir. Örneğin, verilen sözlere bakarsak birçok yeminler yok mudur? Çocuklarına ve eşine karşı daha bir sabırlı olma sözleri yok mudur?
Kendi itibarını geliştirme sözleri? Duygusal olarak daha açık olma ya da iş arkadaşları ile daha bir uyum içinde çalışma yeminleri? Tüm bunlar kişinin kendini ve yaşamını geliştirmeye yönelik moral sözleridir.
Bu bağlamda Yeni Yılda verilen sözlerin felsefi anlamı nedir? Bu günde verilen her bir söz kendinizi kontrol edebilme kararlılığının bir göstergesidir; şansın kontrol ettiği, yıldızların yönettiği ya da kaderin bir kurbanı olmadığınız anlamına gelmez mi? Yaşamınızı değiştirecek kararları veren bir kişisinizdir. Çekingenliğinizle mücadele edebilir, evlenecek bir eş arayabilir, kendinizi ödüllendirecek başarılar peşinde koşabilirsiniz. Yani yaşamınız kendi avuçlarınızdadır.
Peki, bu tip Yeni yıl sözlerinin verilmesinin amacı nedir? Niçin önemlidir? Hatta bir önceki sene verdiğimiz sözlerimizin bazılarında ya da hepsinde başarısız olmuşsak bile neden tekrarlanır bu sahne? Aslında amaç mutlu olmaktır. Yeni yılın ilk gününde birçok insan imada bulunmaktansa, kendileri için önemli değerleri elde etmek için gösterecekleri mücadele sonunda mutluluğun elde edileceğini açık seçik kabul ederler. işte bu nedenle bizlerde daha sağlıklı olmaya, daha hırslı olmaya ve daha kendinden emin, inançlı insanlar olmaya karar veririz. işte bu değerleri başardığımızda da bundan mutluluk duyarız. Bu mutluluktur insanın yaşam amacı ve motoru. Bu nedenledir ki Yeni Yıl bu mutluluğa ulaşmanın mümkün ve gerçekçi olabileceğini düşündüren gün olarak diğer günlerden ayrılır. Dünyada ki insanlar içinde bu denli psikolojik olarak önemli ve ayrıcalıklı olduğunu anlatması bakımından farklı değerlendirilir. Eğer Yeni yıl anlamını yılın tüm günlerine verebilseydik, 365 gün mutlu yaşayan insanlar olmaz mıydık?
 Yeni yılınızı kutlar, daha güzel ve yaşamınıza değer katıcı yazılarda buluşmayı umarım.
 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var