Advert
Temsilde aidiyet ve baraj meselesi
Naci SAPAN

Temsilde aidiyet ve baraj meselesi

Bu içerik 5993 kez okundu.
Seçim barajı düşer mi, düşmez mi?
Yeni tartışma konumuz bu, bakalım ne kadar devam edecek.
Parlamentoda bulunan partilerin tavrı ne olacak?
CHP ve HDP için durum bildiğimiz gibi.
Yani barajın düşmesinden yana başından beri tavırları net.
MHP konusuna hiç girmeye gerek yok, zaten barajın düşürülmesine karşı tavırlarının ne olduğunu biliyoruz. 
Geriye AK Parti kalıyor.
işte tamda demokrasi sınavı zamanıdır AK Parti için.
Bakalım bu konuda barajın tamamen kaldırılması yâda 5-7 gibi sınırlar için tavrını net gösterecek mi AK Parti. Yoksa yeniden dar bölge sistemi üzerinden yeniden bir tartışma zemini mi yaratır?
Yüzde 10 barajının sadece Kürtlerin meclise daha fazla milletvekili ile gelmemesi için korunduğu gerçeğinden hareket edersek, gelinen aşamada bunun hesabının yapılmasının çok fazla bir öneminin kalmadığını görmekte yarar var. Toplumsal mutabakatın mutlaka sağlanması gereken bir döneme girmiş bulunmaktayız. Bu nedenle parlamento dışında kalan partilerin, kesimlerin parlamento çatısı altında temsil edilmesi zorunlu bir hale geldi.
Tek parti ağırlığı ile toplumsal sorunların çözümlerinin zorlaştığı gerçeği giderek kendisini dayatıyor. Sorun sadece Kürtlerle ilgili değil, toplumun genelinde temsiliyette aidiyet duygusu giderek yok oluyor. Yani sorun Türkiye’nin sorunu ve 12 Eylül darbe anayasasının ürünü olan yüzde 10 barajının mutlaka hayatımızdan çıkması gerekiyor.
Kürt meselesinin çözümünün önündeki en büyük engellerden biri olarak yorumlanması gereken yüzde 10 barajının kalkması halinde, Kürt siyasi hareketinin en az 60 milletvekili ile parlamentoda temsiliyet hakkı kazanması sorunun çözümünü daha da yakınlaştıracaktır. Sorunlarının çözümünü parlamento dışında arayan tüm kesimler içinde aynı durum söz konusu. Bir Milletvekili ile olsa dahi tüm kesimlerin parlamento çatısı altında temsiliyet hakkı kazanması sokaklardaki hak arayışlarının da bu mecrada tartışılmasını sağlayacağı için demokrasi tartışmalarının boyutları da daha anlamlı hale gelecektir.
Bu konuda Anayasa mahkemesi nezdinde ciddi tartışmaların gündeme gelmiş olması son derece önemli. CHP ve HDP gibi demokrasi güçlerinden yana olan iki partinin tavrı da net. iki partinin Sivil Toplum Kuruluşlarının kesintisiz desteğine ihtiyaç duyduğu bir döneme giriyoruz. iktidar bu konuda zorlanmalı ve baraj meselesi seçimden önce bir şekilde halledilmelidir. Seçim sonrasına kalacak olan ne varsa, sadece hayal ürünü ve sanal bir meta olarak asılı bir vaziyette duracaktır. Asıl sıkıntılarda işte o zamandan itibaren hayatlarımızın parçası haline gelecektir. 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var