Advert
A‡OCUKLARDA DiŞ A‡IKARMA

A‡OCUKLARDA DiŞ A‡IKARMA

Bu içerik 6442 kez okundu.
Çocuklarda ilk dişler 6-8. aylarda çıkar. 2.5 yaşına kadar yaklaşık 20 süt dişi çıkar. Diş çıkarma esnasında; çocuklarda huzursuzluk, salya akması, iştahsızlık, uyuyamama ve kırgınlık olabilir. Çocuklarda yüksek ateşin diş çıkartmaya bağlanması doğru değildir. Halk arasında yaygın olarak ateşin diş çıkartmaya bağlı olduğu düşüncesi vardır.
insanda önce 20 süt dişi, sonra da 32 kalıcı diş çıkmaktadır. Süt dişleri kalıcı dişlere göre genellikle daha küçük, daha beyaz ve daha yuvarlaktır.
 Diş çıkarma çocuktan çocuğa göre değişir. Sağlıklı olduğu halde  bazı çocukların ilk dişi 3 aylıkken bazılarının ise 1 yaşına doğru çıkar. Bazı ailelerin çocuklarında diş erken, bazı ailelerde ise geç çıkar.
 Diş çıkarmasını geciktiren bazı hastalıklar da( hipotrodi, mongolizm) vardır.
Bebek  1yaşını geçip 13 aylık olduğu halde diş hala çıkarmamışsa doktor tarafından görülmelidir.
 Çocukta D vitamini eksikliği yoksa halk arasında kemik iğnesi olarak bilinen D vitamini ampullerine gerek yoktur. Gereğinden fazla verilen D vitamini fayda yerine zarar verebilir. Günlük ihtiyacı kadar D vitamini yararlıdır.
 Diş çıkarmada fazla huzursuzluk varsa doktorun önereceği ilaçlar kullanılabilir.
Genellikle ilk önce alt ortadaki kesici dişler çıkar. Bir yaşını tamamlayan bir çocuğun ağzında 6-8 tane diş bulunur. Kalıcı dişler 6 yaşından sonra çıkmaya başlar.
Dişlerin sağlamlığı annenin gebelik döneminde beslenmesine ve çocuğun doğumdan sonra aldığı besinlere bağlıdır. Diş çürümelerinin en önemli nedeni şekerdir.
 Flor dişlerin şekillenmesi için gerekli bir maddedir. Ayrıca suda flor miktarı azsa ilaç olarak kullanılmasına gerek duyulur.
Anne sütü ve hazır mama ile beslenen çocuklarda flor desteğine gerek yoktur.
Diş bakımına; ilk  dişlerin çıkmasıyla başlanır. Başalngıçta ıslatılmış temiz bir mendil parmağa dolanarak dişler temizlenebilir. 2 yaşından sonra sabah ve akşam dişler fırçalanmaya başlanabilir.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Çermik'te kaybolan genç için aramalar devam ediyor
Çermik'te kaybolan genç için aramalar devam ediyor
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü