Advert
A‡OCUKTA ATEŞ

A‡OCUKTA ATEŞ

Bu içerik 6329 kez okundu.
Ateş çocukluk çağında en sık görülen ve aileyi her zaman için telaşlandıran belirtilerden biridir. Doktorunda aranmasının en belli başlı sebebidir.
Ateş vücut ısısının normal sınırların üzerine çıkmasıdır. Vücut ısısı ölçümün yapıldığı zamana ve ısının alındığı vücut bölgesine göre değişir. Ortalama vücut ısısı 36-37 C arasıdır. Ateş, ailelerde ciddi korku ve kaygıya neden olmaktadır. En önemli korku nedeni havale geçirme endişesidir. Eğzersiz,aşırı giyinme , sıcak banyo, aşırı sıcak hava, sıcak yiyecek ve içecekler,sağlıklı bir çocuğun ateşini 38 C ye yükseltebilir. Bir çocukta koltuk altı ısısının 37.2, rektal ısının 38 C, oral(ağızdan ölçülen) ateşin 37.5 ölçülmesi durumunda ateş söz konusudur. Çocukların ateşini gereksiz sıklıkta ölçmekten kaçınılmalıdır. Üşüme ve titreme ateşin çıkmakta olduğunu, terleme ateşin düşmekte olduğunun göstergesidir. Ateşin bir hastalık değil, yalnızca bir belirtidir.Ateş beyin hasarı gibi yan etkileri ısı 40 C ye çıkmadan görülmez. Hafif su kaybı, keyifsizlik, ateşe bağlı deliryum ve havale geçirme yüksek ateşe bağlı zararsız komplikasyonlardır. Ateşli bir çocuğun çok fazla giydirilmesi, ısıtıcın yanında kalması, veya arabada direkt güneş ışığına maruz kalması ateşin çok yükselerek zararlı etkilerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
ATEŞiN NEDENLERi
-Enfeksiyonlar( solunum yolu, idrar yolu, barsak, Sinir sistemi,abseler, döküntülü hastalıklar)
- Romatizmal hastalıklar
- Kanser hastalıkları
- Aşırı su kaybı
-Bazı ilaçlar
-Aşılar
-Nörolojik hastalıklar
-Kanamalar
-Kan hastalıkları
-Çevre ısısının aşırı yüksek olması
Çocukların çoğunda ateşin nedeni enfeksiyonlardır.
ATEŞ ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR
Ateş ölçümünde; civalı, digital termometreler, cilt ve kulaktan ölçüm cihazları mevcuttur.Civalı termometre kullanıyorsanız, termometreyi 36 C ye ininceye kadar sallayınız, sonra koltukaltına koyup 3-4 dakika bekleyip bakınız. Digital termometre kullanıyorsanız,açma düğmesinbe basınız, ekranında ısı ölçümü için hazır olduğunu gördükten sonra koltuk altına yerleştirip dirseği koltukaltını kapatacak şekilde göğse doğru tutunuz, sinyal sesi gelinceye kadar bekleyiniz ve daha sonra termometreyi okuyunuz.
ATEŞi YÜKSELEN ÇOCUK HANGi DURUMLARDA ACiL OLARAK DEĞERLENDiRiLMELiDiR
1-iki aylıktan küçük çocuk
2-Ateş 39 C den yukarı ise
3-Durmadan ağlıyor ve inliyor ise
4-Çocuk dokunulduğunda ağlıyor bağırıyor
5-Zor uyandırılıyor
6-Dalgın veya sayıklıyor
7-Havale geçiriyor
8-Cildinde döküntüler var
9-Çok hasta görünüyor
10-Solunum sıkıntısı var
11-Yutkunamıyor ve hiç bir şey yutamıyor
ATEŞLi ÇOCUĞA UYGULANACAK DESTEK TEDAViSi
Ateşli çocuğunn bulunduğu odanın ısısı 21-22 C arasında tutulmalıdır. Ateşli bebeğin aşırı giydirilmesi, sarılması ve üzerinin örtülmesi doğru değildir.ince, hafif, gevşek giysiler giydirilmelidir. Bol su ve sıvı gıdalar (su , meyve suyu, çorba, sulu meyveler) verilmeli çok yağlı yiyecekler verilmemelidir.Eğer bebek anane sütü veya mama ile besleniyorsa beslenme sıklığı artırılmalıdır. Eğer sıvı alımı iyi değilse en kısa zamanda doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.Fizik aktivbite vücut ısısının daha da artmasına yol açar. Bu nedenle aşırı fizik aktiviteden kaçınılmalıdır.
Ateşli çocuğun tedavisinde ilaçlar, ılık su banyosu ve ılık su pansumanı uygulanır. Alkol, sirke ve soğuk su kullanmayınız. ilaç olarak en sık parasetamol kullanılır.
Aspirini doktor tavsiyesi dışında kullanmayınız. 4 aydan küçük bebeklerde ateş düşürücü ilaç dikkatli ve kontrollü kullanılmalıdır. Asıl tedavi hastalığın nedeninin bulunup tedavi edilmesidir.
ILIK SU BANYOSU VE PANSUMANI KiMLERE UYGULANIR
-Ateş düşürücü ilaç verildiği halde 1 saat sonra ateşi devam ederse
-6 aydan küçük bebeklerde ilaçsız tedavi düşünülüyorsa
-Ateş çok yüksekse
Havale geçirme-deliryum gelişirse
ILIK SU BANYOSU VE PANSUMANI
ılık su banyosunda küveti ılık su ile doldurunuz. Çocuğu küvetin içine koyunuz. 20 dakika boyunca bekletiniz. Ilık su banyosu havale geçiren bebeğe uygulanmaz.
Çocuğu kuru bir havlu üzerine yatırınız. Elbiselerini çıkarıp üzerine ince bir çarşaf örtünüz. Alnına ıslak bir havlu koyunız. Su ile ıslatılmış havlu ile boyun, yüz, el bilekleri, diz, koltukaltı, kasık kıvrımları ve karın üzerine pansuman-silme şeklinde yapınız. bir havlu kuruyunca diğerine geçiniz. Bu işlem 20-30 dakika sürdürülür. Çocuk ıslak havlu ile sarılmaz.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı
Turistik Diyarbakır Ekspresi Ankara'ya uğurlandı