Advert
Kadının Seçilme Hakkı
Esat Taştekin

Kadının Seçilme Hakkı

Bu içerik 6313 kez okundu.
Yerel seçimlerle ilgili listelerin açıklanması ile beraber kaynayan kazanın ateşi hayli yükselmeye başladı. Listeye girmeyen bazı adayların partilerinden ayrılacağı konuşulurken biz gündemimizi listelerdeki kadın adaylarıyla belirledik. 1930 da belediye başkanlığına seçilme hakkı verilen kadınlarımıza 1935 millet vekili olarak seçilme hakkı verilmiştir. 84 yıl önceden verilmiş bu hakkı Ergani de uygulamada yeni yeni görmeye başladık. Herkesin kabul edeceği gibi Ergani mizde bu işi ciddi anlamda BDP ve bu gün ki BDP ile aynı siyasi kulvarda mücadele eden DTP ve benzeri partiler başlatmıştır. 2014 belediye meclis üyesi listesinde AKP den bir tek kadın aday var iken BDP de 8 kadın aday olması tespitimizin bir ispatıdır. Gerçekten yıllarca siyasi alanda kadınları hep ötekileştirdik. ikinci sınıf insan muamelesi yaptık. Masa başlarında platformlarda görsel ve yazılı basında kadın haklarını hep savunduk ama uygulamada savunduğumuz düşüncelerle uyuşmayan kararlar aldık.  
  islam dini, kadının pazarlardan alınıp satılan bir eşya olmadığını, her şeyden önce onun da bir insan olup, toplumun en küçük bölümü olan ailenin kurulmasında erkeğin bölünmez bir parçası olduğunu, onsuz erkeğin hiçbir şey yapamayacağını çok açık olarak beyan etmiştir. Sosyalis ve Marksistlerin kadına bakışı liberal ve demokratların sosyal demokratların kadına bakışı söylemde ne olduğunu her gün gazetelerde dergilerde televizyonlarda izliyoruz. Hal böyle iken uygulamada tam tersi hareket ediyoruz. Gönül isterdiki sürekli övgüyle bahs ettiğimiz ve okuma yazma oranıyla Türkiye ortalamasının üzerinde bir durumda olan ilçemizde seçilmiş ve bizi yönetmiş kadınlarımız olsaydı, ama nafile BDP nin aday listelerinde gösterdiği kadın kotası sevindirici ama yeterli değildir. Keşke on dört e on dört olsaydı. Ve yine AKP listesinde de aynı oranda kadın meclis üyesi belirlenseydi. inanın kadınların rant sevdası erkeklere nazaran daha azdır. Sakın olaki bu düşüncemden dolayı beni feminist görmeyin ben feminist değilim, ama feminist düşünceye de saygı duyarım. Bu arada geçmiş dönemlerde CHP nin belediye başkan adayını bayan olduğunu zikretmemek haksızlık olur.  Hangi parti önümüzdeki muhtemel genel ve yerel seçimlerde kadın kotasını eşitlik ilkesine uygun belirlerse başarısı kaçınılmaz olacaktır. 
Ve yazımı Ahmet kaya’nın bir şarkısıyla bitirmek istiyorum üç etekli ak pusulu türkü bakışlı kadınlar yürüyor dağlara doğru/Leylak moru gül kurusu dağlara doğru/özlemlerle acılarla bir Anadolu/Sivas’lımı Urfa’lımı bilemem gayri/Kadınlar kadınlar dağlara doğru/çalı çırpı sıla gurbet dağlara doğru/Sarı Sıcak ak cibinlik dağlara doğru/Ordu ordu çekip gider Ay çiçekleri/Bakma turaç bakma bana bakma el gibi/Bilemezler avcının kim olduğunu/Sezmişler düşmanın kokusunu/Kadınlar kadınlar dağlara doğru/özlemlerle acılarla bir Anadolu
Bu sıtmalı gecelere bu beşikleri/Bakma turaç bakma bana bakma el gibi. Hayırlı cumalar.
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Çermik'te kaybolan genç için aramalar devam ediyor
Çermik'te kaybolan genç için aramalar devam ediyor
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü
Sigara içmek için çıktığı pencereden düşüp öldü