Advert
iNSAN NASIL iYi OLUR?
Esat Taştekin

iNSAN NASIL iYi OLUR?

Birini sorduklarında çoğu zaman iyi birisi deriz.

Bu içerik 7320 kez okundu.

 

iyi, güzel de iyi birisi demek ne demek. Daha doğrusu iyi insan nasıl olur. Şayet iyi dediğimiz bir insan borcunu zamanında ödemiyor ve bunun için de hiç üzülmüyor ise, nasıl iyi biri olabilir. Söz verip de sözünde durmuyor ise nasıl iyi olabilir. Belki de o iyi dediğimiz insanın bize henüz bir zararı dokunmamıştır. Onun için iyi birisi deriz. Ama gün gelecek, bize de zararı dokunacak. Acaba o zaman da iyi birisi diyebilecek miyiz. Tabii ki hayır. Öyleyse iyi insan dediğimizde nasıl biri olmalı ki, onun için asla kötü birisi demeyelim. Ya da iyi insan kavramı nedir. Herkesin anlayışı, konumu farklı olabilir. Değer yargıları belki zamanla insanına göre değişebilir. Bu sebeple insanlar hakkında yanlış karar verme ihtimali de vardır. Ama iyi bir insanda bulunması gereken özellikler hiçbir zaman değişmez.
 
Nedir bu özellikler?
 
Bir kere iyi bir insan, kimseye yük olmayan ve elinden geldiğince başkalarının yükünü çeken, elinden ve dilinden kimseye zarar gelmeyen insandır. Naz yapmaktan ziyade naz çekmeye çalışır. insanları karşılıksız sever ve kimseyi incitmez. insanlardan gelen kötülüklere hep sabreder, onlara karşı müşfik davranır. Herkese şefkat ve merhametle davranır. Kendini asla sevmez ve hep kusurlu bilir. Son derece edep sahibidir. Özür dileyeni af eder. Kimseye sui zan etmez. Alçak gönüllüdür. Hep güler yüzlüdür. Çalışkandır, vaktini boşa harcamak yerine insanlara yardım etmekle uğraşır. Aza kanaat eder, helalden kazanır ve şükür etmesini bilir. Yaptığı iyiliği ve gördüğü kötülüğü unutur, yapılan az bir iyiliğe bile mutlaka teşekkür eder. Kahkaha ile gülmediği gibi, az konuşur ve hiç yalan söylemez. Borcuna ve sözüne sadakat gösterir. içi ve dışı aynı olduğu gibi, özü ve sözü de doğrudur. Adildir. Emindir. Vefalıdır. Milletini sever ve kanunlara riayet eder. Hülasa, gıda ve ilaç gibi her zaman aranan insandır.
 
Bu özelliklerin tamamına sahip bir insan, iyi olmaktan da öte, mükemmelliği yakalamış bir insandır. Ama, iyi bir insanda bulunması gereken bu özelliklerin tamamına kavuşamayanın, hiç değilse bir kısmını da elden kaçırmamaya gayret göstermesi gerekmektedir.
 
iyi insan olabilmek için iyi insanlarla bir arada bulunmaya gayret etmeli.
 
Hasıl-ı kelam, önce iyi insan olmaya karar vermeli ve bunun için elinden geldiğince gayret göstermelidir.
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı