Advert

"A–ğretmen"in ve "A–ğretme"nin A–nemi

Bu içerik 6503 kez okundu.
Bu hafta kıymeti yeterince idrak edilemeyen bir mesleğe ve o mesleğin her insan ve insanlık için önemine değinmek ve bu değerli mesleğe kendini adamış meslek erbablarına teşekkür etmek istiyorum.
 
Ne maddi ve esas üzücü olanı ne de manevi olarak hak ettiği değeri, saygınlığı yeterince görmeyen ve ehemmiyeti farkedilmeyen bir meslek var bazen icra edenler bazen iştigal olanlar bazense etkileşimde olanlar tarafından. insanın söz konusu olduğu her yerde, her alanda o insanlara ulaşan eller çok büyük önem arzetmektedir.
 
Konuştuğum ve yazdığım her mecrada ana-baba okulu olması gerektiğine, çocukların hem ruh hem zihin sağlığı için emin ellere teslim edilmeleri gerektiğine değindiğim gibi; çocuklarına kendine ait bir mülk hatta malmışcasına canının istediğini yapma hakkı olduğunu sanan ana-babalara en büyük emanet, en büyük değer ve en büyük eser olan insanın emanet oluşu bilincini aktarmaya  çalıştığım gibi bu mesleğin de ana-babalığın esas öneminin insan yetiştirmek oluşuyla eşdeğer sayılabilecek mahiyette ve etkililikte oluşuna da değiniyorum. Bu meslek; diğer mesleklerden ayrı bir yeri olan, insan yetiştiren, insanın küçüklüğünden itibaren hayatına dokunan , dokunduğu hayatları dokuyan, ürünü insan olan öğretmenlik mesleği...Adıyla ehemmiyeti müsemma Öğretme Mesleği...
 
J.Locke'un insan zihnine dair boş levha önermesi misali, çocukların hayatla ve ebeveynleriyle olduğu kadar öğrencilerin de öğretmenin tutum ve tavırlarıyla dolacak boşlukları vardır ve şekillenecek hamur yanları. Tıpkı anne-babalar gibi her hali, her sözü ile olumlu yada olumsuz izler bırakacak olan ve her anı, her tavrı onu izleyen zihinlere yer eden; her davranış, her söze dikkat edilmesi gereken çok elzem ve önemli olduğu kadar çok da meşakkatli bir meslek. Öğrermenlik doğruları söylemek, öğretmekten çok yapmaktır. Her an her yerde izlendiğinin bilincinde olan insan için, izleniyor olmanın getirdiği dikkat; yapaylık, sahtelik getirmez ve zorluk arzetmez zaten ama kendini izleyen bireyi şekillendireceği bilinci her an daha da pürdikkat davranmayı gerektirir. Bırakın izlenirken gözden kaçan yanlışlıkları kendini izleyen öğrencilerinin ruhunda yaralar açan; geleceğine, hayallerine uçuşlarını engelleyen, onların kanatlarını kesen; öğrencisinin kendi benliğiyle, hayatla bağını zedeleyen öğretmenler bile var maalesef. 
 
Sınıfta söz aldığı bir konuşma anında öğretmenin eleştirel bir sözüyle ve o söze sınıf arkadaşlarının verdiği alaycı tepkiyle toplum önünde konuşmaya çekinme tutumu geliştirmiş, üzerine eklenen diğer olumsuz yaşantılarla bu çekingen davranışların sosyal fobiye ya da anksiyeteye ve özgüven eksikliğine dönüştüğü danışanlarım oldu. Ailesinden, çevresinden gördüğü her sıkıntıda; öğretmeninin geçmişte ona özgüven ve umut aşılayan sözlerine ve iyi hissettiren anılarına, düştüğü anlar da cesaretlendirişine tutunarak ayakta kalabilmiş tanıdıklarım da. Bir anne kucağından bile daha güven ve şefkat dolu olarak algılanmayı başarmış; merhametli, anlayışlı, ilgili, yönlendirici, cesaretlendirici, öğrencisini tanıyan ve rehberlik eden öğretmenler de var hamdolsun; yaptıkları örnek olarak yazılıp tavsiye edilesi. Öğretmenden öğretmene ve öğretmeden öğretmeye içerik kadar yol açtığı sonuçlar itibariyle de fark var ve esas soruna yol açan da bu farklar...
 
Araştırmalar gösteriyor ki öğrenci-öğretmen ilişkisinin kalitesi öğrencinin başarısını etkiliyor. Sadece zihinsel değil sosyal, duygusal ve psikolojik açıdan. Hayat sahnesine aktör olarak çıkan öğrencilerin yetişkinliğinde kötü-iyi, başarılı-başarısız, mutlu-mutsuz karakterler olması ailesi olduğu kadar öğretmenlerin de elindedir. Öğretmenlik mesleğindeki sihir, ehemmiyet işte burada gizlidir. Yoğrulup pişen hamuru değiştirmek ne kadar zorsa o hamur daha pişmeden ona yeniden şekil verebilmek de o oranda önemlidir. Üstelik önceden acılarla, hüzünle, olumsuzluklarla yoğrulmuş olan hamuru bile tekrar kıvamlı hale getirebilme gücünü elinde bulundurabilme iksirine sahiptir öğretmenler. Bireyin zifiri karanlık dünyasında yakılmış bir ışık, yerine göre hem bir insan mühendisi, hem bozulmuş insan tamircisi hem ruh operatörü hem psikolog hem cerrahtır öğretmenler. Doğru öğretmen tutumları temeli bozuk bireyi bile sağlam temellerle yeniden inşa edebilir, yanlış öğretmen tutumları ise sağlam temele bile yıkıcı deprem etkisi yapabilir.
 
Bir hikayede kıyıya vurmuş deniz yıldızlarını denize atan kişiye "Nasıl bitireceksin, ne değişecek?" dendiğinde "Bak onun için çok şey değişti." cevabını verir; bu cevabın içinde her bireyin yeganeliği, enginliği ve niteliğe vurgu vardır. Bir deniz yıldızını kurtarmak bile bir hayattır, bir yıldızın hayatının kurtulması bile en büyük başarıdır ve tüm öğrenciler birer yıldızdır. Kaldı ki bazen tek bir yıldız bile karanlık bir geceyi aydınlatabilir ve o yıldızın dokunduğu hayatlar(arkadaşları, ailesi, evlatları, çevresi) da o yıldızın ışığıyla parlamaya başlar. 
Ben mutluluğun, cesaretin bulaşıcı olduğuna inanırım. Mutlu anne-babaların mutlu çocuklar yetiştirmesi gibi mutlu bireyler de mutlu bireyler inşa ederler. işte bir öğretmen zincirleme bir mutluluk, iyilik halkası, toplumu da inşa edebilir; zincirleme bir mutsuzluk, olumsuzluk, kötülük salgınına da yol açabilir. Söndürdüğü bir öğrencinin ışığı değildir yalnız, o sönen yıldızın karamsarlığı, öfkesi, mutsuzluğu ulaşır ve yansır çevresine ışık yerine. Öğretmenin ışıkları sınıftan dışarı çıkar ve hayatta ya güneş etkisine ya da meteor etkisine yol açar. Yanlış ellerde, kendini tavuk sanan kartal misali kümeste yaşamaya mahkum olur bir kartal, anka bile olabilecek potansiyeli varken ya da bir kuştan zümrüdü anka doğar doğru öğretmenin rehberliğinde. Öğretmek kendini buldurmaktır. Öğretmek fark yaratmaktır. Simurg bir efsane, Martı bir kitaptır ama öğretmenlerin eserleri gerçeğin ta kendisi..
 
 
Benim teşekkürüm her kuşu anka, her öğrenciyi cevher bilen öğretmenlere..
Öğretmenlerin ellerindeki ürün çok değerli. Onlar simyacı misali işliyor, nakış nakış dokuyor. Onlar kömürden elmas üretebiliyor. Onlar hayata dokunuyor, hayatı dokuyor. Onlar iyilik elçisi değil yalnız iyilik yetiştiricisi, iyi insan üreticisi. insan yetiştirmek dünyanın en kutsal mesleği. Mesleğini severek yapan, bu yüce mesleğin hakkını veren öğretmenlerin isimleri daima yaşamaktadır iz bıraktıkları yüreklerde.Öğretmenlerin izleri unutulmaz. iyi nesiller anne-babalar kadar öğretmenlerin elinde, gelecek de iyilik de insanlık da doğru eğitim, doğru öğretimde. 
 
 
Benim dualarım, şükranlarım da öğrencilerinin hayatlarına, hayata güzel izler bırakmak, yolları aydınlatmak için çabalayan tüm öğretmenlere.Farabi'nin dediği gibi "Öğretmen, öğrencinin öğrenme isteğini sürdürmeye çalışandır." Öğrenme isteğini söndüren değil sürdüren, öğrenme yolculuğuna doğru rehberlik eden, destekleyen, güven veren, inanan, aktif kılan, eşit fırsatlar veren, olumluya odaklanan, bireysel farklara dikkat eden, zihinlere ve kişiliğe doğru tohumlar eken, pişiren, işleyen, yetiştiren, bilgi ve donanımını aktarmak kadar bilinç de aşılamaya çalışan, öğretmek kadar duyarlılık edindirmeyi de amaç edinen, öğretmek mesleğini duyarlılık ile yapan ve duyuşsal alana da ekim yapan öğretmenlere. Einstein "Eğitim gerçeklerin öğretilmesi değil düşünmek için aklın eğitilmesidir" der, gerçekleri öğretmek kadar aklı ve ruhu eğiten öğreticilere teşekkürüm..
 
Bu öğretmenlere iki örnek de Fırat Üniversitesi'ndeki iki öğretmen, iki  öğretim üyesi;
 Sayın Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Özdemir ve Sayın Yrd. Doç. Dr. Sezgin Demir...  
Öğrenmeyi de öğretmeyi de sevdiren, bilgi kadar bilinç de veren, insan yetiştirmenin ehemmiyetinin farkındalığında ve öğretmenler yetiştirerek nesli yeniden inşa etme çabasında, bu farkındalığı her öğretmenin bilincine yerleştirmek isteyen, farkındalık oluşturmak isteyen...
 Onlara ve oluşturmaya çalıştıkları esere, öğretmenliğe ve farkındalığa tesekkür etmek istiyorum ve de böyle bir öğretim sürecine dahil olanların sayısının artmasını temenni ediyorum artan nicelikle beraber artacak olan nitelik nedeniyle...
Allah razı olsun. Bu öğrenme sürecine şahit ve dahil oldum. Böyle öğreticiler var olduğu sürece ümitvarım eğitim ve insan yetiştirme adına. Onlar sadece anka yetiştirmeye çabalamıyor onlar birer anka yetiştiricileri yetiştirmeye çalışıyor. Teşekkürler yerinde ve doğru tespitleri, uyarıları, felsefeleri, doğru örneklikleri ve derse olması gerekenin yanında insan yetiştirme bilinci eklemeyi amaç edinişleri, açtıkları pencereler ve nitelikli ve duyarlı yetiştiriciler, öğreticiler yetiştirme çabaları için. Hamd ve saygı ile...
 
Dilerim tüm öğretmenlerimiz yaptıkları işin ehemmiyetinin farkında olarak ve her bireye kalıcı bilgi kadar biliş ve bilinç kazandırmaya çalışarak öğretir ve dilerim bırakılan tüm izler olumlu olur. Yansıyan ve taşınan doğru izlerle dilerim bireyden  topluma, özelden genele ve dıştan içe yeniden bir inşa süreci başlar.
Okutan değil öğrencisini okuyan öğretmenler ve ezberlenen değil fayda veren öğretmeler duasıyla...
 
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı