Advert
Sahip olduğumuz Garip Huyların Altında Yatan A‡ok ilginç 6 psikolojik etki

Sahip olduğumuz Garip Huyların Altında Yatan A‡ok ilginç 6 psikolojik etki

Bu içerik 6562 kez okundu.
1-Pratfall Etkisi: “Sevilme olasılığınız, mükemmel olmadığınız oranda artıyor”
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; insanlar, hata yapan, sakarlıklarından çekinmeden bahsedebilen insanları daha sevimli bulma eğiliminde. Kusursuz görünen ve hatalarını dile getirmekten kaçınan insanlar ise mesafe havası yaratıyor ve “ulaşılamaz” ya da “soğuk” olarak algılanıyor. Mesela; düştüğünde gülerek kalkabilen, sakarlığıyla eğlenebilen bir insanı ve çevresindekilerin tepki ve gülüşlerinden rahatsız olan, her zaman mükemmel görünmeye çalışan bir diğer kişiyi düşünelim. Hangisini kendinize daha yakın hissedersiniz?
2- Pygmalion Etkisi: Kendini gerçekleştiren kehanet
Kişinin; bir süre sonra başkalarının, özellikle de kendisinden daha üstün gördüğü kişilerin kendisine dair beklentileri yönünde davranmaya başlaması olarak adlandırılan bu etki; beklenti etkisi olarak da biliniyor. Bu test sürecinde yapılan bir deneyde; Psikolog Robert Rosenthal birinci sınıflara bir zeka testi uyguluyor fakat testin sonuçlarını sınıfla farklı şekilde paylaşıyor. Zeka testinden yüksek puan almamasına rağmen Rosenthal’ın yüksek puan aldığını ve çok başarılı olabileceğini söylediği öğrenciler gerçekten de sene sonunda diğerlerinden daha başarılı oluyor. Aslında bu etki; ebeveynlerin öğrencilere yaklaşımları ve öğrencilerin başarıları hakkında büyük ipuçları veriyor.
3-Seçimlerin Paradoksu: “Seçim sürecinde birçok opsiyonu değerlendirmek ve bunun için efor harcamak mutluluğu azaltıyor.”
Seçim paradoksu etkisi; seçim sürecinde daha çok seçeneğe sahip olduğumuzda seçimimizin sonucundan daha az mutlu olduğumuzu söylüyor. Aslında çoğumuzun günlük hayattan oldukça aşina olduğu bir durum değil mi? Alışveriş için çok fazla efor sarfedip farklı seçenekler gördüğümüzde eve döndüğümüzde “acaba diğerini mi alsaydım?” kararsızlığına hepimiz düşeriz. Ama seçeneğimiz az olduğundaysa kararımızdan daha çok memnun oluruz.
4- Bystander Etkisi: Kalabalık ortamlarda insanların yardım etme olasılığı azalıyor.
Bystander etkisi; yardıma ihtiyacı olan insanların kalabalık ortamlarda daha az geri dönüş aldığını ortaya koyuyor. Yani yardıma ihtiyacımız olduğunu ne kadar az insanla paylaşırsak o kadar çok yardım alırız. Çünkü herkes, diğerlerinin yeterli yardımı yapmış olduğunu düşünür. Kalabalık çalışma gruplarında hepimiz bu duruma rastlarız aslında. Grubun büyüklüğüne göre en az bir kişi daha az çalışıp daha az sorumluluk alır. Diğerlerinin yeteri kadar çalıştığını düşünür.
5-Spotlight Etkisi: Aslında diğerleri bizimle sandığımız kadar çok ilgilenmiyor.
Bu etkinin bize güzel bir haberi var! Hatalarımızın ve kusurlarımızın sandığımız kadar dikkat çekmediğini söylüyor. Sosyal paylaşım ağlarının da etkisiyle sürekli gözlendiğimiz gibi büyük bir yanılgıya düşebiliyoruz. Hatta kimimiz görüntümüz ve davranışlarımız hakkında paranoyaya kapılabiliyor. Cornell Üniversitesinde yapılan araştırmalarda araştırmacılar deneklere üzerinde utandırıcı resimlerin bulunduğu tshirtler giydirip sokağa çıkmalarını istiyorlar. Ve onlara kendilerini kaç kişinin fark edeceğini düşündüklerini soruyorlar. Sonuç şunu gösterir ki: Deneye katılanlar, kendilerini gerçeğe göre 2 kat fazla kişinin fark edeceğini belirtmişlerdir.
6- Odak Etkisi: Bir durumun, olayın tek bir yönüne yoğunlaşıp diğerlerini görmezden gelmeye meyilliyiz.
Size zengin insanların mı yoksa yoksulların mı daha mutlu olduğunu sorsak ilk anda vereceğiniz cevap çoğunlukla “zenginler daha mutludur” şeklinde olacaktır. Çünkü burada odaklandığımız ilk şey maddi durumdur ve diğer durumları görmezden geliriz. işte bu durum psikolojide odak etkisi olarak adlandırılıyor. Bu etki reklamcılık ve pazarlamada da oldukça yoğun olarak kullanılıyor. Satıcılar ürünlerinin çok etkili bir yönünü vurgulayarak, geri kalan etkilerinin düşünülüp sorgulanmasının önüne geçmiş oluyorlar.
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı