Advert
Haksız Olduğumuzu Kabul Edebilsek Keşke

Haksız Olduğumuzu Kabul Edebilsek Keşke

Bu içerik 6531 kez okundu.
Herkes haklı olduğunu ispat çabasında; hatta hataları olabileceğini aklının ucuna bile getirmeden yaşamakta. Oysa hataları kabul edebilmek büyük bir erdemdir ve bizi değişime ve gelişime yönlendirir. Haklı çıkma çabamız doğrudan egomuzu okşayan bir davranıştır, doğruyu savunma amacından sapıp, eksikliklerimizi kapatmak için kullandığımız bu yöntemdir benliğimize zarar veren. 
 
7 milyar insan, bir o kadar ego… Herkes için ‘kendisi’nin çok önemli(!) olduğu bir dünyayı yaşıyoruz. Etrafımızın paha biçilemez benliklerle sarıldığını söyleyebiliriz hatta. Bu kuşatmaya alet olmayanlar elbette var. Fakat çoğumuz büyüttüğümüz egolarla galibi olmayacak bir savaşa dâhil oluyoruz. Kazananı yok, çünkü en büyük zararı sahibine veriyor egoizm. Ne yazık ki, en güzel, en samimi diyaloglarımızın arasında bile egomuz kendine yer buluyor. Nasıl mı? Hataluyken bile haklı olduğumuzu savunarak ve karşımızdakini haksız çıkararak…
 
‘Haklı olma’ duygusu kadar hiçbir şey egoyu beslemiyor. Haklı olmak için, başka birini haksız çıkarmak gerekiyor. Böylece iletişim kurduğumuz her mecrada (ev, iş, toplum vs.) bizi yalnız bırakmayan bir davranış geliştiriyoruz. ‘Ben’ dedikçe, hatalarımızı göremez hale geliyoruz. Bunun akabinde, başkalarının hatalarına odaklanmaya başlıyoruz. Fedakârlık ve hoşgörü kavramları, ‘Önce kendini düşün’ telkininin kurbanı olunca, haklı çıkma çabası içinde buluveriyoruz kendimizi. Hiç kimse yanlışlarının ifşa olmasından hoşlanmayacağı için , herkes bunu gizlemeye çalışıyor ve haklı çıkmak için çabalıyor.
 
Özellikle çocukluk döneminde karşılaştığımız tepkiler ‘haklı çıkma’ çabamızı tetikliyor. Yargılama, eleştirme, önemsememe, suçlama, aşağılama gibi tutumlar çocukta benlik kaygısı oluşturuyor. Negatif bildirime maruz kaldıkça, olumsuz bir benlik algısı yerleşiyor kişide. Egomuzla doğrudan ilintili olması da buradan kaynaklanıyor. Benlik, kaygıyı savuşturmak veya bastırmak için karşı tarafı suçlamaya başlıyor. Yaş ilerledikçe doğru olma ya da yapma düşüncesi deforme oluyor ve “Ben yanlış olsam bile sen haksızsın!” düşüncesi hâkimiyetini ilan ediyor. Böyle kimseler, her durumda kendini kayırma yoluna giriyor. Bunun önüne geçmek için küçüklerde olumlu benlik algısını geliştirmeliyiz. iyi yaptıkları işleri teşvik ederek, başarılı olduğunu söyleyerek, takdir sözleri kullanarak bunu yapabiliriz. Böylesi bir tutum onların yaptıkları işlerde devamlılık sağlamasına yardımcı olur. Pozitif bildirimler kullanarak yönlendirdiğimiz için çocuk çevresine olumlu bir bakış açısıyla yaklaşır; ancak bu hususta da aşırıya kaçmamalıyız. Çünkü büyük hediyeler, abartılı övgüler de şişirilmiş egolar meydana getiriyor. Bu sefer de “Her şeyi ben bilirim!” düşüncesinde, narsist kişilikler oluşuyor.
 
Çözümü farkındalıkla mümkün. Hiç vakit kaybetmeden, belki daha bu yazıyı okurken bile, herhangi bir şeyle ilgili haklı çıkmaya çalışan zihin sesinizi dinleyin. Onun farkına vardığınızda, şartlanmış bir düşünce kalıbından ibaret olan egonuzun sesini duyacaksınız. Kendini önemseyen, sadece kendi bakış açısının varlığını kabul eden, başkasıyla empati kurmayan bir iç ses bu. Bu ayrımı yapmak için meseleye dair farkındalık geliştirmemiz gerekiyor. Böylece egomuzu kontrol edebiliriz.
 
Haksız bulduğumuz kişiye, haksızlık yaptığımızı düşünerek farkındalık oluşturabiliriz mesela. Zihinsel bir alışkanlık haline gelen bu durumu, sürekli gündemimizde tutmak iyi bir çözümdür. Aksi takdirde, yaşadığımız başarısızlıklar karşısında “Bu denli mükemmel(!) birinin anlaşılamaması, karşı tarafın bilgisizliği, kötü niyeti” gibi türlü bahaneler dilimizden düşmez. Tüm başarıları kendimizden bilerek, yetenek ve zekâmızla övünüyoruz. iyi not aldığında çok akıllı olduğunu düşünüp, kötü aldığında ya öğretmenin yetersiz ya da sınavın çok zor olduğunu düşünen öğrenci davranışı gibi gülünç duruma düştüğümüzü fark etmiyoruz bile. Eksikliklerimizle ve hatalarımızla yüzleşmenin zamanı gelmedi mi sizce?
DİĞER YAZILAR
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı