Advert

Depremzedeler dondurucu soğuklar ve psikolojik sorunlar ile boğuşuyor

Elazığ'da 24 Ocak'ta meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından çadırkentlerde yaşamlarını sürdüren depremzedeler ağır kış koşulları ve psikolojik sorunlarla mücadele ediyor. Depremde evi zarar görenb binlerce kişi de hâlâ çadırlarda kalmayı sürdü

Depremzedeler dondurucu soğuklar ve psikolojik sorunlar ile boğuşuyor
Bu içerik 2669 kez okundu.

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak Cuma günü saat 20.55'te meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi hayatını kaybetti. 45 kişinin sağ kurtarıldığı arama kurtarma çalışmaları, enkaz altındaki son kişiye de ulaşılmasıyla sonlandırıldı.

Depremden sonra hastanelere başvuran 1.607 kişiden 1.523'ü taburcu edildi; 16'sı yoğun bakımda olmak üzere 84 kişinin tedavisi ise devam ediyor.

"Depremzedeler psikolojik sorun yaşıyor"

Elazığ merkezde depremzedeler için kurulan çadırkentte kalanlar, dondurucu soğuklar başta olmak üzere bir yandan da deprem sonrası oluşan psikolojik sorunlarla mücadele ediyor.

Depremzedeler yaşanan bu sorunlar dolayısıyla hem psikolojik destek hem de kendilerine ev temin edilmesini bekliyor.

Depremzedeler borçlandırılarak yapılacak yeni evlerin kendileri için ikinci bir zorluk oluşturacağını düşünüyor.

Ayrıca deprem sonrası birçok evin yıkılması ve ağır hasar görmesiyle birlikte  ev kiralarının yükselmesi durumu  kiracıları da büyük sıkıntıya sokmuş durumda.

"Otel çalışanlarının ilk müdahalesi 6 kişiyi kurtardı"

Deprem anında çöken Dilek Apartmanın enkazında kalan yaralıların kurtarılması için ilk müdahale Rama'da Oteli çalışanları tarafından yapıldı. 

Çalışanlar, arama kurtarma çalışmasının ilk anında 6 yaralıyı enkazdan çıkartarak araçlarıyla hastaneye ulaştırdı.

Deprem sonrası depremzedelere kapılarını da açan otel, kapasitesinin üzerinde çok sayıda depremzedeyi misafir ederek ihtiyaçlarını karşıladı.

Hala Otel'in oto parkına da kurulan çadırlarda kalan depremzedelerin,  otel yetkilileri ve çalışanları tarafından ihtiyaçları giderilmeye devam ediliyor.

Depremzedeler, otel yetkilileri ve çalışanlarının gerek deprem anında gerekse deprem sonrası göstermiş oldukları duyarlılık ve fedakarlığın kendileri için büyük bir destek olduğunu belirtiyor.

Depremde evleri zarar görenler içinde bulundukları durumu Rûdaw’a anlattı:

İl genelinde 10 ayrı bölgede kurulan 6.650 çadırdan 50'si Sürsürü Mahallesinde bulunan otelin oto parkındaki çadırda kalan ve deprem sonrası ağır travma yaşayan Günay Yıldız, "Gözü kapatıyorum, o an geliyor aklıma, ölen komşularım geliyor aklıma. Ben hangi mağduriyetimi anlatayım. Ben iki tane üniversite öğrencisi okutuyorum, kredi ödüyorum, bir buçuk milyar ev kirası ödeyeceğim, bakıyorum evin değeri 600 TL, bir buçuk milyar kira olur mu ya, bu millet ne yapacak, bu vatandaş ne yapacak, ev yok, çadırlarda zamana kadar kalacağız. Soğuğu görüyorsunuz, çocuğu görüyorsunuz terapiden getiriyorum. Sesimizi duyurmak istiyoruz, en azından doğalgaz olsun, kira olsun Cumhurbaşkanımız bize bu konularda yardımcı olsun el atsın istiyoruz" dedi.

Deprem mağduru Sevim Ataş ise, "Acun Ilıcalı ne kadar para gönderdi? Biz bu yardımı göremedik. Her şey evimin altında kaldı, hiçbir şeyi kurtaramadım kimsem yok. Herkes eşyasını çıkardı ben çıkaramadım, büyüklerimiz bize yardım etsin" diye konuştu.

Aygül Olgun da, “Evi olanlara ev yapılıyor ama kiracılar çok mağdur, ne taşıması parası veriliyor ne de kira parası veriliyor. Kiralar pahalı, evi yıkılana ev yapılıyor kiracılarda düşünülsün" ifadelerini kullandı.

Depremde evi yıkılan Salih Genç ise, "Evim yıkıldı, tüm eşyalarım gitti.  Ben emekli bir insanım krediyle ev almıştım, olmayan evin kredisini mi ödeyeceğim. Bu maaşla nasıl ödeyeceğim sayın cumhurbaşkanıma sesleniyorum. Allah razı olsun depremin ilk anında Rama'da oteli biz dışarıdayken yardım ettiler, bize battaniye ve yemek getirdiler" şeklinde konuştu.

Muhittin Özdemir, "Şu içinde bulunduğumuz mekân, şu otel depremin ilk anında gözümle gördüm bina yıkıldı bu otel kapılarını açtı tüm vatandaşlara ve kurtarma ekiplerine ücretsiz hizmet verdi. Yeme içmesinden tutun her şeyine kadar kapılarını açtı ama belediyeyi arıyoruz vatandaşa bir çorba göndermiyor" dedi.

Deprem anında otele yakın bir alanda bulunan ve çöken Dilek Apartmana personeli ile birlikte ilk müdahaleyi gerçekleştiren Rama'da Ön Büro Müdürü Serkan Sertkaya ise şöyle konuştu:

"Bizler ilk deprem anında, lobide oturan misafirlerimizi dışarı çıkartmak kanadıyla otelimizin aşağısında 20 metre  yakında olan Dilek sitemizde apartman göçüğünü fark ettik. Direk oraya ulaştığımızda tozlar içinde yaralıların feryat figan bağırdığını ve çocukların olduğunu fark ettik. İlk yaralıları alıp otelimize getirdik, ambulanslar ve emniyet yetkilileri otelimize ulaşmadan biz kendi özel araçlarımızla yaralıları hastaneye kaldırdık. Daha sonra deprem kurtarma bilgimiz olmadığı için daha fazla müdahale edemedik. Dışarda olan insanları hızlı bir şekilde otelimize intikal ettirerek burada sığınmaları için yardımcı olmaya çalıştık. Otelimizin normal kapasitesi 250 kişi ama bu kapasitesinin 4 katı üzerine çıkarak bin kişilik misafirimize yemekleri hazırlayıp verdik. O günden bugüne bu hizmeti veriyoruz. Halen otelimizde kalan misafirlerimiz var ihtiyaçlarını gidermeye devam ediyoruz.”

Elazığ Depremzedeler
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı