Advert

KABARIK FATURALAR ‘ESKİYE’ DÖNDÜRDÜ!

Her geçen gün artan hayat pahalılığı vatandaşları, farklı arayışlara itmeye başladı. Özellikle elektrik ve doğalgaz faturalarının kabarması, vatandaşları eskiye dönüş yapmaya zorladı.

KABARIK FATURALAR ‘ESKİYE’ DÖNDÜRDÜ!
Bu içerik 3952 kez okundu.

Şehriban ELEFTOZ

Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşın alım gücü dibe vurdu. Özellikle son aylarda ardı ardına yapılan zamlar, vatandaşların belini bükmeye başladı. Elektrikten, doğal gaza, akaryakıttan, gıda maddelerine kadar bir çok kalemde yapılan fiyat artışlar, dar gelirli vatandaşları kara kara düşündürmeye başladı.

Elektrikli aletler rafa kalktı

Kendilerine alternatif çözümler aramaya başlayan dar gelirli aileler ise çareyi eski dönüşte buldu. Evleri doğalgazlı olmasına rağmen kömür veya odun sobası kullanmaya başlayan vatandaşlar, yemeklerini de eski yöntemlerle pişirme

ye başladı.  Eski tip odun ocaklarında veya soba üstlerinde yemeklerini pişirerek, tasarruf yapmaya çalışan vatandaşlardan biri de Saime Yıldız. Dört çocuk annesi olan Yıldız; asgari ücretle geçinilen bir ev olduğu için artık faturalara yetişemediğini bundan dolayı evde elektrik ile çalışan her şeyi rafa kaldırdığını anlattı.

Tandır ekmeğine dönüş

Artık tüp yerine eski odun ocağını kullanmaya başladığını kaydeden Yıldız, daha önce ekmeğini kendi fırınında yaptığını şimdi ise ekmeğini tandırda pişirmeye başladığını söyledi.Evi temizlemek için kullandığı elektrikli süpürgesinin yerine, gırgır kullanmaya başladığını vurgulayan Saime Yıldız, hayat pahalılığının bizi eskiye dönüş yapmaya zorladığını ifade etti.

‘Evi gırgırla temizlemeye başladım’

Yapmış olduğu tasarrufun bir türlü faturalarına yansıtamadığını kaydeden Yıldız,  “O kadar tasarruf yapmalarına rağmen elektrik faturam geçen ay 300 bu ay ise 380 geldi. Doğalgaz faturam da 600 TL’yi buldu.  Tasarruf yapmak için DED

AŞ’ a gidip  gecetarifesi yaptım. Çamaşırları geceden yıkamaya başladım. Daha önce üç günde bir elektrik süpürgesini çalıştırıyordum,  şimdi ise elektrik faturasının yüksek gelmemesi için evi,  gırgırla temizlemeye başladım. Doğalgaz kullanmalarına rağmen odaya odun sobası da kurduk. Doğalgaz faturaları çok yüksek geldiğinden dolayı dereceyi çok fazla yükseltemiyoruz. O yüzden doğalgaz yeterli gelmiyor, mecburen odun sabası da kullanmaya başladık” dedi.

“Paramızla rezil oluyoruz”

Faturaların neden bu kadar yüksek geldiğine bir anlam veremediğinin altını çizen Yıldız, “Orda vergi yazıyor  bu vergileri,  Neye veriyoruz kime veriyoruz niçin veriyoruz?  Bunu anlamış değilim. Biri çıkıp bu faturaların bu kadar yüksek gelmesinin sebebini açıklasın.  Desin ki bu buna gidiyor şu şuna gidiyor. Bundan dolayı bu kadar alınıyor deseler en azından nereye gittiğini biliriz. Bu konuda bizi bilinçlendirmeleri gerekiyor. Bir insanda vicdan olması gerekiyor. Zam yapılır, ancak bu kadarı çok fazla.  Elektrik ve doğalgaz faturaları çok kabarık geliyor. Bu kadar ödeme yaptığıma rağmen yeter

i kadar ısınamıyorum. Isınsam bu kadar zoruma gitmez. Parasıyla rezil oluyor insan” diye konuştu.

‘Doğudaki faturalar daha kabarık’

Faturaların doğu ile batı arasında farklılık gösterdiğini savunan Saime Yıldız,  “Bir ailenin tüketimi taş çatlasa 250- 300 olur. Bu bölgede 600-700-800 faturalar görüyoruz. Sadece doğu bölgesinde böyle neden? Buradaki elektrik faturaları ile batıdaki elektrik faturaları arasında dağlar kadar fark var. Buradaki faturalar daha kabarık. Bizim ne ayrıcalığımız var da bize bu kadar yükleniyorlar” diye sordu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var