Advert

Ergani Belediye Başkanı Kaya: Bize yapılan muamele farklı

Elazığ'da 41 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından Türkiye'nin dört bir yanından yardımlar devam ederken, HDP’li Ergani Belediyesinin deprem bölgesine göndermek istediği yardımların ikinci kez geri çevrildiği iddia edildi.

Ergani Belediye Başkanı Kaya: Bize yapılan muamele farklı
Bu içerik 4568 kez okundu.

Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, “AK Partili Şırnak ve Patnos Belediyelerinin yardım araçlarına izin verildi, ancak bizim araçların gidişine bugünde izin verilmedi. Bize yapılan muamele farklı. İnsanlar canlarıyla uğraşırken bu tür konularla gündeme gelmek istemezdik” dedi.

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi yaşamını yitirirken 1607 kişi de yaralandı. 45 kişi enkazdan sağ olarak kurtarıldı. Yaşanan felaket sonrası tüm Türkiye Elazığ’daki depremzedeler için seferber oldu. 81 ilden Elazığ’a yardımlar yağdı. Elazığ bir yandan yaralarını sararken, HDP’li Ergani Belediyesinin göndermek istediği gıda yardımlarının ikinci kez engellendiği belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Diyarbakır’ın Ergani İlçe Belediyesi’nin, Elazığ’daki depremzedeler için gönderdiği 2 kamyon yardım, Elazığ Valiliği’nin talimatı ile önceki gün polis eşliğinde geri çevrilmiş, konu tartışmalara neden olmuştu. Bu tartışmalar devam ederken Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, yardımların depremzedelere uluşması için Ergani Emniyet Müdürü ile görüştü. Görüşmenin ardından 1 kamyon ve 2 pikaptan oluşan gıda yardımları ikinci kez Elazığ’a doğru yola çıkarıldı. Ergani Belediyesinin yardım konvoyu Elazığ’ın Maden İlçesi’ndeki polis kontrol noktasında durduruldu. Polisler, kamyonların kente girişlerinin sıkıntı oluşturacağını, bu nedenle 1 kamyon ve 2 pikap gıda yardımının Ergani Kızılay’ına teslim edilmesini istedi. Belediyenin yardım araçları, Ergani ilçesine döndü.

ergani-ahmet-kaya.jpg

Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, tartışma ve krize neden olan gıda yardımlarının gönderilme şekli ve yöntemine ilişkin Tigris Haber’e konuştu.

Yardımlarımızın siyasi malzeme yapılması doğru değil

Bu tartışmalar üzerinden gündeme gelmek istemediklerini belirten Kaya,  “Tabi ilk günkü tutum ile bugünkü tutum arasında fark var. Her iki yardımlarımızda da farklı bir muamele vardı. Kalkıp bunu siyasi bir malzeme etmenin anlamı yok. Çünkü acılarımız var, insanlar canlarıyla uğraşıyor. İlk gün toplanan gıda malzemelerini kamyonlara yükleyip Elazığ’a götürmek istedik. Araçlarımız Elazığ’a gittiğinde orada yetkililer ‘Bize verilen talimat bu yardımların geri gönderilmesi’ denildi.  Arkadaşlar nedenini öğrenmek istiyorlar bir şey demiyorlar. Hatta görevli arkadaşlarımız ‘Bizimle ilgili bir engel varsa yardımları biz size bırakalım ilgili kurumlara siz götürün. Hatta hiç ismimizi bile söylemeyin, meçhul biri yardımları getirip bıraktı ve gitti’ deyin. Buna rağmen talimat kesin deyip yardımları geri çevirdiler. Bunun üzerine önceki akşam arkadaşlarımız yardımlarla birlikte Ergani’ye döndü” şeklinde konuştu.

Yardımları Kızılay’a teslim ettik

Koordine nedeniyle yardımların alınmadığı yönündeki eleştirilere yanıt veren Kaya, “Koordine nedeniyle kabul edilmediği söylendi. Dün itibari ile Kars Belediyesi de yardım malzemelerini götürüp bıraktı. Bu yardımı AFAD kabul edince anladık ki bu ifadeye uygun davranılıyor. Demek artık AFAD ve Kızılay üzerinden hareket etmemiz lazım. Bizde elimizdeki yardımların depremzedelere ulaşması için hangi kanaldan olursa olsun önemli olan yardımların ulaşması mantığıyla Kızılay Başkanı ile görüştüm. Kızılay Başkanı ‘Buyurun getirin biz koordine ederiz’ dedi. Bu sabah hazırlığımızı yapıp yola çıktık. Maden’de polisler ekiplerimizin önünü kestiler. Polisler durumu Elazığ’a bildirdi. Oradan gelen talimat ‘getirmesinler, yeni talimat herkesin kendi il ve İlçesi’ndeki Kızılay’a yardımlar verilsin’ denildi. Bizde madem kargaşa çıkıyor, gıda malzemelerini Kızılay’a verelim dedik. Kargaşa yaratmamak adına yardımlarımızı İlçemiz’deki Kızılay’a teslim ettik. Yardımlarımız Kızılay’a ulaştı, artık onlar depremzedelere ulaştırır” dedi.

Şırnak ve Patnos Belediyelerine izin verildi

Özellikle kırsal bölgeyi tercih etmediklerini ifaden eden Kaya, “Arkadaşlarımız 68 yerde ihtiyaç saptaması yapmıştı. Biz öncelikle olarak buralara ulaşıp buradaki ihtiyaçları gidermeyi hedef ettik. Ama bize izin verilmedi, alın siz dağıtın dedik onu bile kabul etmediler. İlk günkü tutum çok katıydı ve uygun bir tavır değildi. Ama bugünkü durumla alakalı Şırnak ile Patnos Belediyeleri yardımlarını götürüp bıraktılar ve döndüler. Onlara izin verildi ama bizi sokmadılar. Bu artık belediyemize karşı bilinçli bir tavırımdır değimlidir bunu biz bilemeyiz ama farklı bir muamele edildi. Biz amacımıza ulaştık, yardımlarımızı ilgili yerlere ulaştırdık, önemli olan bu” ifadelerini kullandı.

İletişim sağlanmış olsaydı bunlar yaşanmazdı

“AFAD ile irtibat kuracak duruma gelemedik” diyen Kaya şunları söyledi, “Bizi Elazığ’a sokmayan ilgililer keşke bu iletişimi sağlasaydı. Bu iletişim sağlanmış olsaydı bugün bu olay ne medyaya düşerdi nede bunları konuşur olurduk. Orada söylenen şey ‘kesinlikle geri gitmeniz gerekir ve yardımlar kabul görmeyecek’. Tutum bu olunca olay bu boyuta geldi. Bizim AFAD ile görüşmemiz sağlanmadı. Bugün Maden’de geri çevrilmemizde de AFAD ile biz görüşmedik, polisler görüştü. Onlar bizi yönlendirdi, bizde tartışma çıkarmadan söylenen yere yardımı götürüp bıraktık. Bizim amacımız tartışmayı büyütmek değil, depremzedelere bir nebze olsun yardım etmek.

İkin gün sonra üretilmiş gerekçe

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Ergani Belediyesi'nden gelen yardımlar AFAD ile koordinasyon yapılmadığı için geri çevrildi” sözlerine de yanıt veren Kaya, “Sayın bakan koordinasyon kurulmadan getirdiler diyor. Bu iki gün sonra üretilmiş bir gerekçe. Şundan dolayı, şimdi diyor ki Kars Belediyesinin yardımları kabul edildi. Kars Belediyesinin yardım kabulü bizden bir gün sonra oldu. Tepkilerden sonra bu yol bulundu. İlk gün Kars belediyesi de gelseydi muhtemelen bizim gibi yardımları alınmayacaktı. Kars belediyesinin sağladığı bir koordinasyon da yok. Belediye başkanı Aygan Bilgen buraya geldi, bize ne öneriyorsunuz diye sordu. Başkana ‘siz götürün Kızılay kabul ederse yarında biz getiririz’ dedim. Ondan dolayı bugün götürdük. Kars belediyesi de bu yaşananlardan sonra götürüp bıraktılar. Koordine sağlansaydı verir gelirdik” şeklinde konuştu.

Güvenlik açısından geri çevirdik

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP’li Ergani Belediyesi’nin AFAD ile bir koordinasyon kurmadan yardım toplayıp getirdiğini belirterek, “Kriz anında sağlık ve güvenlik açısından geri çevirdik. Buna karşın HDP’li Kars Belediyesi AFAD ile işbirliği yaptığı için yardımları kabul ettik” açıklamasında bulunmuştu.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Asur dönemlerine ait sikke ele geçirildi
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı
Silahlı kavga: 1 ölü, 2 yaralı