Advert

DİYARBAKIR’DAKİ ÇOCUK ÖLÜMLERİ İÇİN BAKANLIK DEVREDE

Diyarbakır Kadın, Doğum Hastanesi’nde yaşandığı iddia edilen 37 bebek ölümü için Bakanlık harekete geçti.

DİYARBAKIR’DAKİ ÇOCUK ÖLÜMLERİ İÇİN BAKANLIK DEVREDE
Bu içerik 3858 kez okundu.

Remziye ÇELİK

Diyarbakır Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde yaşandığı iddia edilen 37 bebek ölümü iddiası Türkiye’nin gündemine oturdu. Birlik ve Akademik Düşünce Derneği (BAB-DER) Başkanı Muhammed Beybur, Diyarbakır’da 2018’de, 2 ay içinde Kadın Doğum Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde 37 bebeğin şüpheli ölümünü geçtiğimiz ay yargıya taşıdı. Bebek ölümlerinden Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar’ı sorumlu tutan Beybur, Avar hakkında “olası kast ile öldürme”, “ihmali davranışla kasten öldürme” ve “taksirle öldürme” suçlamasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

“Enfeksiyona” bağlı ölümler

Suç duyurusunda, Diyarbakır’da 8 Eylül-7 Kasım 2018 tarihleri arasındaki 2 aylık sürede Diyarbakır Kadın Doğum Hastanesi’nde 37 bebek ölümünün tespit edildiğini belirten Beybur, bu ölümleri bilimsel verilerle açıklamanın mümkün olmadığını, bu ölümlerin şüpheli ölümler olduğunu savundu. Suç duyurusu dilekçesinde, bu ölümlere ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmadığına işaret eden Beybur, bu ölümlerin hastanenin gerekli hijyenik koşullara sahip olmamasından kaynaklı “enfeksiyona” bağlı ölümler olduğunu iddia etti.

Suç duyurusu dilekçesi

Bebek ölümlerine ilişkin suç duyurusu dilekçesinde Beybur şu ifadelere yer verdi; “Nitekim tutulan resmi tutanaklarda, temizlik personelinin kriterlere uygun çalışmadığı, küvez temizliğinin yapılmadığı, yerlerin kirli ve pis olduğu, çöplerin temizlenmediği, dolapların kirli ve düzensiz olduğu, kirli atık bölümünün steril edilmediği, tarih ve temizlik planlamasına dönük imzaların olmadığı, en kritik olan yoğun bakım ünitesinin her tarafının kirli ve pis olduğu açıkça vurgulanmaktadır. Bu durum bebek ölümlerine hastane kaynaklı enfeksiyonun sebep olduğu ve bundan, başta şüpheliler olmak üzere diğer tespit edilecek sağlık çalışanlarının sorumlu olduğu şüphesini uyandırmaktadır.” Beybur, dilekçesinde bebek ölümlerinin önüne geçmek için gerekli önlemleri almadığı için İl Sağlık Müdürü Sait Avar, Halk Sağlığı Başkanı Zülfü Barış Şahin, Kamu Hastaneleri Başkanı Abidin Tüzün, Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Özgür Demirel’in suçlu olduğunu belirterek, söz konusu isimlerin “olası kast ile öldürme”, “ihmali davranışla kasten öldürme” ve “taksirle öldürme” suçundan soruşturulmasını, bu suçtan yargılanmasını talep etti.

Bakanlık avukatları devrede

Yaşanan gelişmeler üzerine Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, harekete geçti. Bakanlık avukatları, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlatmış olduğu soruşturmaya müdahil oldu.

BAB-DER’den duyarlılık çağrısı

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan BAB-DER Yönetim Kurulu ise “Kamu vicdanı adına ve kamu kurumlarımızın halkımız nezdinde daha fazla yıpranmaması anlamında yapmış olduğumuz bu çalışmamız sonucu, vatanını ve devletini seven, bunun yanında halkımızın daha iyi hizmet almasını düşünen toplumun her kesimini, bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz” dedi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı