Advert

Mızraklı; Başkanvekilini ben tayin etmedim

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç: Annelerin acılarını ve duygularını sömürüyorlar

Mızraklı; Başkanvekilini ben tayin etmedim
Bu içerik 1681 kez okundu.

Görevden alınan Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘kayyum değil, vekil atadık’ sözlerine tepki gösterdi. Mızraklı, “Valla başkan vekili ise, ben bir yere giderken başkan vekili tayin etmedim” yanıtı verdi.

İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına karşı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) karşısında bulunan Lise Caddesi’nde başlatılan Demokrasi Nöbeti, 22’nci gününde devam etti. Nöbete, Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, Semra Güzel, Remziye Tosun, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Iğdır Milletvekili Habip Eksik, İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Muş Milletvekili Mansur Işık, Şırnak Milletvekili Nuran İmir’in yanı sıra bazı vatandaşlar katıldı.

Yerine kayyum atanan Selçuk Mızraklı, nöbete katılan yurttaşlar tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı.

 Çocuklarımız kendi dillerinde eğitim göremiyor

“İrademe dokunma” pankartının açıldığı basın açıklamasında ilk olarak HDP İleşbaşkanı Hülya Alökmen konuştu. 22 gündür gösterdikleri mücadelenin sadece kayyum atanan 3 kent için olmadığını, Kürtlerin onur mücadelesi anlamı taşıdığını belirten Alökmen, “Ancak herkes biliyor bu mücadele devam edecek. Bugün okullar açıldı hala çocuklarımız kendi dillerinde eğitim göremiyor. Bu alanda yıllarca mücadele ettik bedel ödedik. Hala bu isteğin arkasındayız ve bu alanda da mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Kayyum atamaları kabul edilir değil

 Azadi Hareketi’nden Abdullah Bozkuş da kayyum atamalarının Kürtlerin dil, kültür çalışmalarına yönelik birer saldırı olduğunu ve en önemlisi de Kürtlerin kendilerini yönetmelerinde iktidarın duyduğu rahatsızlıktan kaynaklı olduğunu ifade etti. Bozkuş, kayyum atamalarını kabul etmeyeceklerini belirterek, “Mücadeleye devam” dedi.

Ben vekil tayin etmedim

 Bozkuş’tan sonra kısa bir konuşma yapan yerine kayyum atanan Adnan Selçuk Mızraklı, 22 gün sonra yine aynı yerde olduklarını, aradan geçen 520 saate rağmen yine “Biz kazanacağız” dediklerini ifade etti. 520 saatin kendilerine 500 gün gibi geldiğini dile getiren Mızraklı, “Çünkü bize dokunuyor. Bu kararı sadece siyasi bir darbe değil, onun ötesinde bir şey, onurumuza dokundu. Süleyman Soylu kayyum atamalarına ilişkin, ‘kayyum değil başkan vekili diyor’ valla başkan vekili ise, ben bir yere giderken başkan vekili tayin etmedim. Belediye meclisi de onu seçmedi. Bunun adı kayyumdur, kayyumdur, kayyumdur” diyerek ölümünün 35’inci yılında Yılmaz Güney’in “Kazanacağız, mutlaka kazanacağız” sözüyle konuşmasını bitirdi.

 Gelin komisyon kuralım

Basın açıklamasında son olarak konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, demokratik siyaset içinde kayyumların hiçbir meşruiyetinin olmadığını hatırlatarak, “O kadar zora düştüler ki yaptıklarını kimseye anlatamıyorlar. Adını söylemek istemediğim o zat gittiği her yerde anlatmaya çalışıyor, ama kayyum lafını bile kullanamıyor. Dün bir etkinlikte polis soruyor ‘pankartlarda kayyum yazıyor mu’ diye kayyum kelimesini yasaklamaya çalışıyor. Dünya bu rezaleti gördü, anladı. Bu iktidarın adaletle, demokrasiyle alakasının olmadığını anladı bu halk” dedi.

 Barış ve çözüm için adım atalım

Kayyum atamalarını geri planda tutmak için ortaya yeni planların atıldığını sözlerine ekleyen Oluç, “Yeni bir algı operasyonları var. Ağır suç işliyorlar, annelerin acılarını ve duygularını sömürüyorlar. HDP binası önünde bekleyen annelerin acılarını en iyi bizler anlıyoruz. Çünkü biz yıllardır nasıl beyaz tülbentli annelerin, Cumartesi Anneleri’nin acısını anlıyorsak, onların acılarını da anlıyoruz. Ancak barış için adım atmayanlar, Dolmabahçe’yi yok sayanlar, iki buçuk yıl İmralı görüşmelerini silip atanlar, ‘Kürt sorunu yok’ diyenler o annelerin acılarını anlayamaz. Ancak annelerin acılarını sömürür” diye konuştu.  Cumartesi Anneleri’ne yaklaştıkları gibi HDP binası önünde bekleyen annelere de aynı duygu ve aynı hassasiyetle yaklaştıklarını vurgulayan Oluç, “Biz barışın sağlanması için mücadele diyoruz. Kayyumlara karşı mücadelemiz de budur. Meclis’teki tüm partilere sesleniyoruz; gelin Kürt sorununun demokratik çözümü için bir komisyon kuralım. Barış ve çözüm için adım atalım. Hangi parti bu komisyona katılmıyorsa, bilin ki o parti barış istemiyor. Bir kez daha sesleniyoruz; gelin barış için çözüm için el ele verelim bir tek annemin gözyaşı dökülmesin. İster oğlu dağda, ister asker ister polis olsun, anneler gözyaşı dökmesin diye mücadele edelim” diye belirtti.

 Basın açıklamasının ardından yapılan 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Mızraklı’dan Bakan Soylu’ya: Başkanvekilini ben tayin etmedim

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı