Advert

Agonya'da kömür ocağına tepki

Agonya Doğa Koruma Girişimi, Agonya bölgesinde yapılmak istenen Kömür Ocağı Projesine karşı çıkarak, "Biz köyümüzü terk etmiyoruz" dedi.

Agonya'da kömür ocağına tepki
Bu içerik 1154 kez okundu.


Agonya Doğa Koruma Girişimi, Yenice İlçesi Agonya Bölgesinde yapılmak istenen Kömür Ocağı Projesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Kordon boyu Morabbin Parkı'nda düzenlenen açıklamaya, İda Dayanışma Derneği, Agonya bölgedesinde bulunan köylüler ve "Su Ve Vicdan Nöbeti'ndeki" doğa severlerde destek verdi. Açıklamayı, Agonya Doğa Koruma Girişimi üyesi Cavit Yılmaz okudu. 
 
'YERLEŞİK ALANIN TAMAMI RUHSAT ALANI İÇİNDE'
 
Yılmaz, 30 Mayıs 2019 tarihinde Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinin duyurulan Çanakkale İli Yenice İlçesi Hıdırlar Köyü, Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Kömür Ocağı projesi ile ilgili olarak Çanakkale Valiliği'ne sunulan Proje Tanıtım Dosyası’nın, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatılmasını durdurmak için bir araya geldiklerini belirtti. Hıdırlar Köyü Kömür Ocağı Proje Tanıtım Dosyası’nda belirtilen 1229,73 hektarlık ruhsat alanı, Hıdırlar, Örencik, Yukarıçavuş, Aşağıçavuş, Akçakoyun ve Oğlanalanı köyleri sınırlarına girdiğine dikkat çeken Yılmaz, "Örencik köyü yerleşik alanının tamamı ruhsat alanı içinde bırakıyor" diye belirtti. 
 
TARIM ÜRÜNLERİ ETKİLENECEK
 
Agonya ovası olarak bilinen ve Gönen Baraji su toplama havzası içinde yer alan bölgenin başlıca geçim kaynağının sulu tarım ürünleri olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Biz köyümüzü terk etmiyoruz. Ayrıca bölgemizde kestane, kekik ve sarmaşık balı üretilmekte ve kömür ocağı faaliyet alanı içinde arı kışlatması yapılmaktadır. Köylerimizin içinde ve etrafındaki doğal zenginlikler, su kaynakları, bitki örtüsü, yabani hayvanlar, endemik türler, şifalı bitkiler ile Hıdırlar köyündeki sıcak su kaynağı büyük turizm potansiyeli taşımaktadır" ifadesinde bulundu.  
 
Kaz Daği Milli park'ına 15 kilometre mesafede bulunan kömür ocağının açılması halinde bölgede yaşanacak olumsuzluklara dikkat çeken Yılmaz, Ocak işletmesi sırasında oluşacak kömür tozundan yeraltı ve yerüstü su kaynaklarıyla birlikte tarım ürünleri ve orman ekosistemi etkileneceğini kaydetti.
 

Agonya Doğa Koruma Girişimi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı