Advert

OECD: Türkiye çocukları kreşe gönderme oranında son sırada

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) yaptığı bir araştırmaya göre 0 ile 2 yaş arası erken çocukluk eğitimi ve bakımı için kreş ve anaokulu benzeri kurumlara kayıt oranı Türkiye'de yüzde 1'in altında.

OECD: Türkiye çocukları kreşe gönderme oranında son sırada
Bu içerik 2498 kez okundu.

Bu oran Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Belçika ve Danimarka'da yüzde 60'ın üzerinde bulunuyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında kreşe kayıt oranında son sırada yer alıyor.

OECD'nin çoğunluğu 2018 verilerine dayanan araştırmasında, Erken Çocukluk Eğitimi ve Bakımı (Early Childhood Education and Care -ECEC) ile ilgili oranlarda Türkiye'nin diğer AB ülkelerine kıyasla da oldukça geride olduğu gözlemleniyor.

OECD ülkelerinde 0-2 yaş arası çocukların okula gitme oranı ortalama yüzde 33 olurken, bu rakamın Danimarka, İzlanda, Norveç ve İsveç gibi İskandinav ülkelerinde yüzde 50'nin üzerinde olduğu göze çarpıyor. Batı ve Kuzey Avrupa'da refah seviyesinin ve eğitim düzeyinin yüksek olduğu Benelüks ülkeleri Hollanda, Belçika ve Lüksemburg'da bu oran ortalama yüzde 55 seviyesinde.

Avrupa'da küçük çocukların kreş benzeri okullara kayıt oranının en düşük olduğu ülkeler Doğu Avrupa ve Balkanlar'da görülüyor. Rusya, Romanya, Macaristan ve Bulgaristan gibi ülkelerde bu oran yüzde 20 seviyelerinde. Polonya ve Yunanistan'da bu oran yüzde 10 ila 20 oranında görülürken, Çekya ve Slovakya'da yüzde 10'un altında görülüyor.

Dünya geneline bakıldığındaysa Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Japonya'da bu oran yüzde 30, Avustralya ve İsviçre'deyse yüzde 40 civarında. Güney Kore, Asya ülkeleri arasında yüzde 55'e yakın bir oranla en üst sırada yer alırken, Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya'da yine yüzde 50 ortalamayla dikkat çeken bir yüzdeye sahip.

OECD ülkeleri arasında listenin son sırasındaki ülkelerse yüzde 3 ile Meksika, yüzde 2 ile Kosta Rika ve yüzde 1'in altında oranla Türkiye.

Refah seviyesi yükseldikçe 0-2 yaş arası çocukların okula kayıt oranı artıyor

OECD ülkelerinde yaşayan ailelerin sosyo-ekonomik geri planları göz önüne alındığında aynı ülkede refah seviyesi yüksek kesimin, diğer ailelere oranla çocuklarını erken yaşta bir eğitim kurumuna yazdırma oranının yüksek olduğu görülüyor.

Örneğin İrlanda'da düşük gelirli ailelerin çocuklarını kreşe yazdırma oranı yüzde 20 iken, gelir seviyesi yüksek ailelere bakıldığında bu oranın yüzde 66'lara kadar çıktığı görülüyor.

Fransa, Belçika ve Hollanda gibi Batı Avrupa ülkelerindeyse dar gelirli ve yüksek gelirli aileler arasındaki fark daha az. Düşük gelirli ailelerde bu oran yüzde 30 ila 40 olurken, refah seviyesi yüksek kesimde bu oran 60-75 arasında değişiyor.

İngiltere'de çocukları 3. bir eğitim kurumuna gönderme oranı yüksek

İngiltere'de ev ve kreş harici çocukların üçüncü bir eğitim kurumuna gönderilme oranı yüzde 41 ile oldukça yüksek.

0-2 yaş çocukların kreşe gitme oranıysa yüzde 24 seviyesinde. İsviçre'de kreşe gönderilen ve bunun harici üçüncü bir eğitim kurumuna yazdırılan çocukların arasındaki farksa yüzde 30'lara kadar çıkıyor.

Hangi ülke çocuklarını kaç saat okul öncesi eğitime yolluyor

İlköğretim öncesi çocukların haftalık kaç saat eğitim aldıkları ve bakıma tabi tutuldukları da, ülkeden ülkeye oldukça ilginç istatistikler çiziyor. OECD ülkeleri arasında 0-2 yaş çocukların haftalık eğitim ve bakım saati 25 ile 35 arasında değişiyor.

Dünya genelinde Danimarka bu alanda uzak ara zirvede yer alıyor. Bu Kuzey Avrupa ülkesinde küçük çocuklar ortalama 70 saat eğitim ve bakım görüyor. Bu oran ülkenin bazı bölgelerinde 80 saate kadar çıkıyor. İzlanda'da bu oran ortalama 58 olurken, Fransa ve Hollanda'da 60 saatin üzerinde olduğu görülüyor. Ancak Fransa'nın bazı bölgelerinde bu oran 65'lere kadar çıkarken, bazı ailelerinse çocuklarını 35 saatin altında eğitime gönderdikleri görülüyor.

Ülkelerin kendi içlerinde eğitim saati farkının en fazla olduğu yerler sırasıyla Fransa, İrlanda, Hollanda, Belçika, İsviçre, İngiltere ve Litvanya olarak göze çarpıyor.

Örneğin İngiltere'de 0-2 yaş arası bir çocuk haftalık en fazla 50 saat okula giderken, bu oran bazı bölgelerde 25 saate kadar düşüyor. İrlanda'da bu rakam 70'e kadar çıkarken, ülkenin bazı bölgelerinde 20 saat olarak gözlemleniyor.

Haftalık eğitim saatinin en düşük olduğu ülkelerse Doğu Avrupa ülkeleri olarak göze çarpıyor. 0-2 yaş arası çocuklar Bulgaristan,Yunanistan ve Polonya'da haftada yaklaşık 10 saat eğitim alırken, listenin son sırasında 5 saatin altında kalan Çekya ve Slovakya yer alıyor.

OECD 0-2 yaş çocuklar ülke eğitim İlköğretim Fransa Belçika Türkiye sosyo-ekonomik kreş
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
suat     2019-08-06 tamam da editör bey bu iyi bir şey. Yani çocuğun henüz fizyolojik ve psikolojik gelişiminin önemli bir evresi olan ve anne babaya en çok ihtiyaç duyduğu yaş döneminde kreşe gönderilmesi zaten kötü bir şey. Dolayısıyla Türkiye'nin sonra sırada olması olumsuz değil bilakis oldukça önemli bir yerdir. Siz editör olarak haberi yanlış veriyorsunuz. Son sırada olması kötü birşeymiş gibi haber dili kullanıyorsunuz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı