Advert

GÜNEYDOĞU YEREL GAZETECİLER DERNEĞİ’NDEN 24 TEMMUZ BASIN BAYRAMI MESAJI: SEKTÖRÜN SORUNLARI GİDERİLSİN

24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yapan GYGD Başkanı Ömer Büyüktimur, Türkiye’deki gazetecilerin yaşamış olduğu sorunlara dikkat çekti.

GÜNEYDOĞU YEREL GAZETECİLER DERNEĞİ’NDEN 24 TEMMUZ BASIN BAYRAMI MESAJI: SEKTÖRÜN SORUNLARI GİDERİLSİN
Bu içerik 3691 kez okundu.

Güneydoğu Yerel Gazeteciler Derneği (GYGD) Başkanı Ömer Büyüktimur, 24 Temmuz Basın Bayramı’na ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.  Basın üzerinde uygulanan sansürün bizzat gazeteciler tarafından kaldırıldığı tarih olan 24 Temmuz 1908, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla “Basın Bayramı” olarak kutlandığını hatırlatan Büyüktimur,  “Aradan geçen 111 yılda ülkemizde basın sektörü maalesef ciddi sorunlarla hala boğuşmaktadır. Basın özgürlüğünden çalışma koşullarına çözülmeyi bekleyen sorunlar silsilesi, ne yazık ki her dönemde gözardı edilmiştir” dedi.

“Gazetecilerin sorunları giderilmeli”

Basın sektörünün yıllardır içinde bulunduğu sorunların hukuk kuralları ve demokrasi çerçevesinde giderilmesinin artık elzem bir hal aldığını vurgulayan Büyüktimur, “Öncelikle ifade ve basın özgürlüğünün önündeki kısıtlayıcı maddeler, Türk Ceza Kanunu’ndan çıkarılarak, evrensel ölçüler baz alınarak sorun üretici olmaktan çıkarılmalıdır. Gazetecilerin sosyal ve ekonomik yönde, çalışma koşullarını iyileştirici düzenlenmelerin yapılması ve Basın ve İletişim alanındaki Fakültelere büyük önem verilerek, buradan mezun olan, mesleğe gönül vermiş kişilerin çalıştırılmasını teşvik edici düzenlemeler yapılmalıdır” diye konuştu.

“Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç var”

Tüm ulaşım araçlarında geçerli olması planlanan “Türkiye Kart” kapsamına “Basın Kartları”nın da dahil edilmesini talep eden GYGD Başkanı Büyüktimur,  “Gazetecilik mesleği ve mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na da ivedilikle ihtiyaç olduğunu belirtmek isteriz. Bunun için tüm meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla çalışma gruplarının oluşturulması ve kısa zamanda sonuç getirici düzenlemelere gidilmesini, bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Basının geliri azaltılıyor”

Ekonomik olarak zor günler yaşayan başta yerel olmak üzere basının gelir kaynaklarının gün geçtikçe azaltıldığına dikkat çeken Büyüktimur şunları söyledi;

“Girdilerin, ham madde üzerindeki artışlar, dövizdeki dalgalanma büyük bir ekonomik sıkıntılar yarattığı gibi, bir çok kuruluş, özellikle yerel medya, maaş ödeyemez hale geldi. Siyasal iktidarın ve muhalefetin işbirliği içerisinde, basının temel sorunlarına çözüm getirmeli. Gerek vergi, gerekse SGK primlerinde indirim yapılması, faizsiz kredi kullanma imkanı gibi bir dizi önlemlerin kısa zamanda alınması, hayatı önem içermektedir.

“Basın kartı komisyonu gecikmeden toplanmalı”

Gazetecilerin erken emeklilik hakkından yararlanabilmeleri için gerekli olan basın kartları, İletişim Başkanlığınca yaklaşık bir yıldır basın kartı komisyonu toplanmadığından gecikmektedir. Basın Kartı Komisyonundaki belirsizliğin ortadan kaldırılarak toplantıya çağrılması ve meslektaşlarımızın mağdur olmalarının önüne geçilmelidir. Bu talepleri dile getirirken, tüm meslektaşlarımızın “Basın Bayramını” kutluyoruz.” (Haber Merkezi)

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Madde Bağımlıları Mücadele Derneği’nde silahlı kavga
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı
Bizans ve Romalılara ait tarihi eser yakalandı