Advert

Diyarbakırç™ın batıya açılan kapısı Ergani kalkınmak istiyor

Dünyaç™nın ilk yerleşim ve tarımsal üretimin yapıldığı yer olarak bilinen A‡ayönü ve Hilar Mağaralarıç™na ev sahipliği yapan Diyarbakırç™ın Ergani ilçesi, bugün hak ettiği değeri görmüyor. Adeta tarımın unutulduğu ve turistin uğramadığı bir yer haline gel

Diyarbakırç™ın batıya açılan kapısı Ergani kalkınmak istiyor
Bu içerik 1509 kez okundu.
DiYARBAKIR’IN 130 bin nüfuslu ilçesi olan Ergani’nin, 31 Mart yerel seçimlerinden beklentisi büyük. HDP ve bu gelenekten gelen partilerin 20 yıldır yerel iktidarda olduğu bir yer Ergani. Kayyum atanmadığı için HDP’nin de kendini test edeceği bir ilçe.
“HDP yeterince hizmet yapmadı” diyen AK Parti de iddialı. 2014 seçimlerinde BDP % 46.4, AK Parti %39.8; 2018’de ise HDP %61.4, AK Parti ise %23.3 oranında oy aldı.
iki parti de iddialı
HDP Ergani Belediyesi Eşbaşkan adayları Ahmet Kaya ve Meryem Yılmaz, bu seçimlerden de açık ara galip gelecekleri görüşünde. Bu iki eş başkana en güçlü rakip olan AK Parti Adayı Abdülvahit Güvensen, “Yüzde 55 oyla kazanırım” diyor.
Trafik, alt ve üst yapı, otopark, semt pazarı, işsizlik vb. sorunlarla boğuşan ilçe halkı ise “Kim gelirse gelsin ama hizmet etsin. Ergani, tarihi ve içinde barındırdığı kozmopolit yapısıyla hak ettiği yerde değil” diyor.
Sıralanan bu sorunların ötesinde ilçede dikkat çeken bir konu daha var. O da uyuşturucu kullanım yaşının 10’a kadar düşmesi. Bu konuda etkin mücadele verilmesini ve çocuk/gençlere sahip çıkılmasını bekliyor.
Dünya’nın ilk yerleşim yeri olmasına rağmen turizm açısından çok gerilerde olan Ergani, sorunlar yumağı içinde yerel seçimlere gidiyor. 293 sandığın kurulacağı ilçede toplam 81 bin seçmen sandık başına gidecek.
Ergani Haber Gazetesi olarak, Ergani sokaklarında seçim nabzını tuttuk ve adaylara projelerini sorduk.
HDP EŞBAŞKAN ADAYLARI
AHMET KAYA VE MERYEM YILMAZ
“Tekstil, turizm ve tarımın gelişmesi için 3 T formülüyle geliyoruz”
HDP, 31 Mart Mahalli idareler Seçimleri’nde Ergani Belediye Başkanlığı için Ahmet Kaya ve Meryem Yıldız’ı aday gösterdi. Kaya ve Meryem, kentin sorunlarına hakim iki isim.
Kenti “3 T” formülü olarak tanımladıkları tarım, turizm ve tekstil ile kalkınması için proje üreteceklerini belirten HDP adayları, kentin mevcut alt ve üst yapısının mevcut nüfusunu kaldırmadığını ifade etti.
“Otogar’ın yeri değişecek, modern olacak”
Ahmet Kaya ve Meryem Yılmaz, ilçe merkezinde yer alan otogarın ihtiyaca cevap olamadığını belirterek, bunu yenileyeceklerini ve semt pazarını modernize edeceklerini söyledi.
Gençlerin deşarj olabileceği, sosyalleşebileceği, yeteneklerini keşfedebileceği bir merkez kuracaklarını anlatan Kaya ve Yılmaz, diğer projelerini şöyle anlattı:
“ilçemizi hak ettiği yere getireceğiz”
“Hayvan pazarının ciddi bir sirkülasyonu var. Bölgedeki il ve ilçelerden bile hayvan getiriyorlar. Mevcut konumu tartışılmakla beraber alt yapısını iyi kurarak esnafın özellikle kış aylarında çamursuz bir şekilde rahatça iş yapacağı bir alana çevireceğiz. Mezbahane ve hayvan pazarı birbirinden kopuk, bunları birleştirme yolunda adımlarımız olacak. Temel sorunumuz Ergani’nin gerektiği ve hak ettiği kadar tanıtılmaması. Hilar Mağaraları’nın olduğu ilk yerleşim yerinin ve tarımsal üretimin yapıldığı bir kent olması hasebiyle turistik değeri olan bir kent. Ayrıca Zülküf Peygamber Makamı’nın burada olması inanç turizmi açısından bir değerdir. Ergani’ye yerli ve yabancı turistin ilgisi çok az bunun temeli de bilinmezlik ve tanıtımın az olmasıdır. Bu bilinmezliği ortadan kaldıracak tanıtım çalışmaları yapacağız. Ergani’yi turizm fuarlarında temsil etme, tanıtma noktasında ciddi gayretler içerisinde olacağız. Hedefimiz Ergani’ye yılda 200 -300 bin turistin gelmesini sağlamaktır. Turizmi geliştirebilirsek turizmin beraberinde getireceği bir katma değer olacak. Ekonomik faaliyetler ortaya çıkacak. Yatırımcının ilgisi de artacak. 3 T projesi dediğimiz; turizm, tarım ve tekstil gelişirse ekonomi canlanır. Ergani bu üç sektör açısından da zengin bir kent.”
AHMET KAYA KiMDiR?
1974 yılında Diyarbakır’da doğdu. Yükseköğrenimini Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi bünyesinde lisans seviyesinde; sonrasında Boğaziçi Üniversitesi’nde Halk Eğitimi Bölümü’nde sürdürdü. Çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde köşe yazarlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası.
MERYEM YILDIZ KiMDiR?
1980 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesi’nde doğdu. Kars Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü mezunu. Yerel Yönetimler Kadın Akademisi’nde faaliyetler yürüttü. Demokratik Bölgeler Partisi MYK Üyeliği yaptı.
AK PARTi ADAYI ABDÜLVAHiT GÜVENSEN
AK Parti, 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak Mahalli idareler Seçimleri’nde Ergani Belediye Başkanlığı için işadamı Abdülvahit Güvensen’i aday gösterdi.
Esas mesleği eczacılık olan Güvensen, doğup büyüdüğü Ergani’ye hizmet etmek istediğini söylüyor. Slogan veya broşürlerle değil bizzat köy köy gezerek halkın sorun ve taleplerini dinlediğini ifade eden Güvensen, “Ergani’nin sorunları büyük; sorunları da çözümlerini de en iyi biz biliyoruz. Sorunları önceliğine göre tek tek çözeceğiz. Alt yapı ve üst yapı sorunları önceliğimiz olacak. Bu sorunları proje koordinatörleriyle birlikte planlayıp çözüme kavuşturacağız” dedi.
“Ergani hizmete aç bir ilçe”
Ergani’nin 130 bin nüfusuyla Diyarbakır’ın taşradaki en büyük ilçesi olduğunu ifade eden Güvensen, şöyle devam etti:
“Ergani’nin ciddi anlamda otogar sorunu var. Yakın zamanda çözeceğiz. Sebze hali sorunu var. Gençlerimizin ders çalışabilecekleri, iyi vakit geçirebilecekleri ve sosyal faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri bir kültür merkezine ihtiyacı var. Yeni bir çevre yolu ihtiyacı var. Şehir içi trafiği ve otopark anlamında ciddi sorunlar var. Spor tesislerine ihtiyaç var. Ergani’nin alt yapı ve kanalizasyon sorunu var. içme suyuyla ilgili sorunlarımız mevcut. Sadece üç mahalleye içme suyu verilirken diğer yerler eski sistemle su alıyorlar. Yağışlı havalarda dağdan inen su direk şehir merkezinde sele neden oluyor. Tanıtım anlamında eksiklikler var. ilk yerleşim yeri, ilk tarım yapılan alan Hilar Çayönü Ergani’de olmasına rağmen Türkiye ve uluslararası tanıtımda hak ettiği yeri bulamamış durumda. Zülküf Peygamberin Makamı’nın Ergani’de olması ve bunun turizme kazandırılmamış olması eksikliktir. 4 dönemdir HDP burada ilçe belediye başkanlığını yürütmüş. Ne yazık ki hizmet anlamında Ergani geri planda kalmış ve siyaset ön plana çıkarılmıştır. Ergani hizmete aç bir ilçe. Türkiye’deki birçok ilden daha büyük bir ilçe olmasına rağmen; sinemaları, kültür merkezi, otoparkı, bayanların gidebileceği mekanlar yok.”
Ergani Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasına öncelik edeceklerini belirten Güvensen, “Ergani’nin hak ettiği değeri bulmasını sağlayacağız” diye konuştu.
ABDÜLVAHiT GÜVENSEN KiMDiR?
1969 yılında Diyarbakır’ın Ergani ilçesi’nde doğdu.  Eczacılık ve depoculuk sektöründe çalıştı. 2005-2009 yılları arasında AK Parti Diyarbakır il Örgütü’nde Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2011-2014 yılları arasında AK Parti ilçe Başkan Yardımcılığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası.
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRX
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Ergani'de şimşek deprem etkisi yarattı!
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var
Otomobil ile minibüs çarpıştı; ölü ve yaralılar var